nieuws

Amsterdamse warmtenetten krijgen warmtebuffer

energie

Vattenfall gaat twee Amsterdamse warmtenetten uitbreiden en aan elkaar koppelen. Daarnaast komt er een warmtebuffer voor de opslag van 3600 kubieke meter warm water en een hulpwarmtecentrale (HWC) voor de allerkoudste dagen van het jaar.

Amsterdamse warmtenetten krijgen warmtebuffer
HWC en warmtebuffer Amsterdam

De stadswarmte voor Amsterdamse huizen en gebouwen komt nu uit twee verschillende bronnen. De warmte van Amsterdam Zuidoost komt vanuit de elektriciteitscentrale in Diemen en de warmte in Noordwest vanuit de afvalverbrandingscentrale van AEB Amsterdam.

 

Meer vraag naar stadswarmte

De gebieden Nieuw-West en Zuideramstel zullen met elkaar verbonden worden door een 3.8 kilometer lange pijplijn. Voor beide gebieden is tot 2025 een groei voorzien van in totaal zo’n 20.000 woningen. En dat betekent ook meer vraag naar stadswarmte.

 

Warmtebuffer

Niet alleen de netten zullen aan elkaar gekoppeld worden, ook komt er langs de A10 in de bocht bij de A4 een warmtebuffer waar 3600 kubieke meter warm water in opgeslagen kan worden. Dit is een kleinere versie van de warmtebuffer die al enige jaren bij de Diemencentrale staat. Hierdoor kan er meer warmte vanuit het AEB Amsterdam naar het bestaande net in Zuidoost-Amsterdam worden gevoerd.

 

Hulpwarmtecentrale

Ten slotte komt op dezelfde locatie een hulpwarmtecentrale voor de allerkoudste dagen van het jaar en voor een nog meer betrouwbare stadsverwarming.

 

Bestaande bouw aansluiten op warmtenet

“Amsterdam is zich steeds meer aan het voorbereiden op een leven zonder aardgas”, zegt Alexander van Ofwegen warmte directeur Vattenfall. “De warmtevraag neemt daarmee ook toe. Dat geldt overigens niet alleen in nieuwbouw, ook zien we dat er vanuit bestaande bouw steeds meer de vraag komt om te worden aangesloten op het warmtenet. Hierin willen we graag kunnen voorzien.”

 

Duurzame warmtebronnen

Vattenfall wil de warmte in de warmtenetten op termijn ook fossielvrij maken door meer duurzame warmtebronnen aan het warmtenet te koppelen. In 2040 moet hun warmtelevering volledig CO2-vrij zijn, aldus Van Ofwegen. “Door deze leidingen aan elkaar te koppelen, is het ook mogelijk om meer warmte te brengen naar woninhttp://hoe voeden we het warmtenetgen vanuit een bron als AEB Amsterdam. Door de netten aan elkaar te koppelen, kunnen we bovendien meer duurzame bronnen toevoegen en beschikbaar maken voor de hele stad,” aldus Van Ofwegen.

 

Aanleg warmteleiding, buffer en centrale

Binnenkort begint de aanleg van de leiding en vanaf juli 2019 de bouw van de hulpwarmtecentrale en de buffer. ENGIE Services West gaat de warmtebuffer en de hulpwarmtecentrale aanleggen. Denys Engineers & Contractors is aannemer voor het leggen van de warmteleiding.

 

Reageer op dit artikel