nieuws

Renoveren naar energieneutraal in hoger tempo

energie

Hoe kan de enorme renovatieopgave waarvoor de Nederlandse bouw- en installatiesector zich geplaatst ziet worden gehaald? Hoe kan het tempo omhoog? Hoe bouwen we sneller, goedkoper en efficiënter en met minder overlast?

Renoveren naar energieneutraal in hoger tempo

Bij al die vragen wordt stilgestaan tijdens de vijfde editie van de vakbeurs Renovatie, van 23 tot en met 25 mei in de Brabanthallen in Den Bosch.

 

Gebouwde omgeving klimaatneutraal

In het Klimaatakkoord heeft Nederland duidelijke afspraken gemaakt: in 2050 moeten de gebouwde omgeving klimaatneutraal zijn. Om die ambitie te kunnen waarmaken moeten er jaarlijks 200.000 woningen en 14.000 kantoorgebouwen onder handen worden genomen.

 

Tempo te laag

Maar dan moet er snel iets veranderen. In het huidige tempo worden zelfs de tussendoelen niet gehaald. Want 80 procent van de kantoren voldoet nog niet aan de eis om in 2023 minimaal over energielabel C te beschikken. En woningcorporaties zullen hun huizen niet in 2020 – zoals afgesproken – maar hooguit pas in 2030 van een energielabel B kunnen voorzien.

 

Praktijkgerichte benadering

Op de vakbeurs Renovatie in den Bosch kunnen installateurs en aannemers, gespecialiseerde renovatiebedrijven, architecten en gebouweigenaren elkaar treffen en oplossingen voor de renovatie-opgave bekijken. Voor deze vijfde editie is de vakbeurs Renovatie in een nieuw jasje gestoken. De organisatie heeft gekozen voor een praktijkgerichte benadering.

Leestip: Gas en cv-ketel overbodig bij integraal renoveren

 

Beursvloer en inhoudelijk programma

De beursvloer bestaat nu uit vier hoofdsegmenten: comfort & functionaliteit, herstel & onderhoud, energie & circulair en kennis & advies. In het inhoudelijk programma in de Renovatie Arena en het FAAY Praktijktheater wordt de nadruk gelegd het ‘hoe’ van sneller, efficiënter en omgevingsvriendelijk renoveren.

 

Praktijkcase Woonbedrijf Eindhoven

Op de beurs wordt een praktijkcase belicht van Woonbedrijf Eindhoven waarbij zelfs huurders van sociale huurwoningen bij de opknapbeurt van hun huis worden betrokken. Directeur Wonen van het Woonbedrijf Eindhoven, Paul Tholenaars daarover: “Dé bewoner bestaat namelijk niet. Huurders vertolken meerdere rollen waarmee je als verhuurder te maken hebt.”

Leestip: Installateur meest geschikt voor advies over verduurzaming

 

Circulair renoveren

De vakbeurs Renovatie besteedt ook veel aandacht aan circulair renoveren. Circulaire renovatie biedt immers een beter alternatief voor slopen en nieuwbouw. Er gaan door hergebruik, maar ook door innovatie, immers veel minder grondstoffen verloren. Sector Banker bij ABN Amro Petran van Heel was nauw betrokken bij de bouw van het duurzame paviljoen CIRCL en is een spreker tijdens Renovatie: “Begin met een aantal duidelijke circulaire spelregels. En realiseer je dat elk project een stuk meer circulair kan, dan je denkt. Denk in demontabel ontwerpen, pure materialen, biomassa, minder niet-functionele laagjes. Denk in ‘tweedehands’ mogelijkheden en werk samen aan een nieuwe, andere oplossing.”

Leestip: Energieneutraal pand met tweedehands installatiemateriaal

 
 

Vakbeurs Renovatie

De 5e editie van de beurs Renovatie vindt plaats in de Brabanthallen, Den Bosch.

Kijk voor het programma van Renovatie 2018 op renovatiebeurs.nl

Tot 22 mei 2018 kunt u zich registreren voor gratis toegang tot de beurs Renovatie.

 

Meer lezen over renovatie en duurzaam verwarmen

Installateur spilfiguur bij verduurzaming bestaande woning

Particuliere renovaties zijn ‘Champions League’

Renovatieconcept voor NOM-portiekwoning

Nul-op-de-meter-renovaties met een warmtepomp

‘Met open mind naar nul-op-de-meter’

‘CO2-emissie, daar moet het eigenlijk over gaan’

Duurzaam verwarmen kan ook in monument

Ook monumenten op termijn aardgasvrij

Cv-ketel eruit, hybride warmtepomp erin

Geen gasketel meer, maar wat dan wel

Reageer op dit artikel