nieuws

Gas en cv-ketel overbodig bij integraal renoveren

energie

Gas en cv-ketel overbodig bij integraal renoveren
De appartementen kregen rondom een isolatielaag van 16 cm.

“Als in Nederland alle onderhoudsmonteurs alle tochtprofielen van deuren vervangen en we leren ze waterzijdig inregelen, dan kan Groningen rustig ademhalen. Want dan hebben we het Slochterengas niet meer nodig.”

Dat zegt Carl-Peter Goossen, een van de docenten van de van de cursus ‘Energieneutraal bouwen en renoveren’. Deze praktijkcursus van de Stichting Kern wil installateurs en aannemers wegwijs maken in het oerwoud van energetische en financiële beslissingen.

Afstemming gebouwschil, gebruik en installaties

Energieneutraal bouwen en renoveren vraagt kennis van onder meer passiefhuistechnologie, BENG en nul-op-de-meter (NOM). “Alles valt of staat met de afstemming van de gebouwschil, gebruik en installaties. Dat vereist integraal ontwerp en uitvoering”, aldus Goossen.

Installatievermogen drastisch omlaag

Bij een goede bouwkundige schil, lees: goed geïsoleerd en kierdicht, en energiezuinige balansventilatie is het benodigde installatievermogen nog maar een tiende van datgene waar nu nog mee gerekend wordt.

Verwarmingssystemen overbodig

Goossen: “Die pieklast is nog maar 10W per m2. Als je dat niveau hebt bereikt, is het vermogen van de ventilatie, die nodig is voor het verversen van de binnenlucht, voldoende om je huis te verwarmen. Dan zijn verwarmingssystemen als vloerverwarming, convectoren en radiatoren overbodig.”

Lees meer in het artikel Energieneutraal renoveren: hoe doe je dat?

 

Vakbeurs Renovatie

Ieder jaar is in de Brabanthallen in Den Bosch de beurs Renovatie. De vakbeurs richt zich op verbetering van bestaande woningen & utiliteitsgebouwen.

 

Meer lezen over renovatie en duurzaam verwarmen

Installateur spilfiguur bij verduurzaming bestaande woning

Particuliere renovaties zijn ‘Champions League’

Renovatieconcept voor NOM-portiekwoning

Nul-op-de-meter-renovaties met een warmtepomp

‘Met open mind naar nul-op-de-meter’

‘CO2-emissie, daar moet het eigenlijk over gaan’

Duurzaam verwarmen kan ook in monument

Ook monumenten op termijn aardgasvrij

Cv-ketel eruit, hybride warmtepomp erin

Geen gasketel meer, maar wat dan wel

 

Reageer op dit artikel