nieuws

Renovatieconcept voor NOM-portiekwoning

energie

“Het uitgangspunt van 2nd skin is dat 80% van de renovatie aan de buitenkant van de woning plaatsvindt en dat we maar één keer naar binnen hoeven om de installatie aan te sluiten.”

Renovatieconcept voor NOM-portiekwoning

Met deze woorden legt Onno de Wal, directeur van BIK Bouw, het idee achter renovatieconcept 2nd skin uit. Deze renovatiemethode werd ontwikkeld voor portieketagewoningen door TU Delft, BIK Bouw, Sto Isoned, Itho Daalderop en Kingspan.

 

Installaties in schacht en installatiekast

Nieuwe installaties voor verwarming, ventilatie en warmtapwaterbereiding worden aan de buitenkant geplaatst, vertelt De Wal. “In de gevel zit een schacht voor de centrale warmtepompen en het bijbehorende leidingwerk en er is een installatiekast op het balkon van iedere woning. De balkons hebben we uitgebreid waardoor bewoners geen ruimte inleveren, ook niet buiten de woning.”

 

Nul-op-de-meter voor portiekflat Soendalaan Vlaardingen

De renovatiemethode werd als proef toegepast op 12 woningen uit 1952 van woningcorporatie Waterweg Wonen aan de Soendalaan in Vlaardingen. Na wat rekenwerk en het binnenhalen van de Europese Climate KIC-subsidie bleek dat het budgettair mogelijk was de woningen te renoveren naar nul-op-de-meter (NOM).

 

Warmtepompproject van het jaar

Met het project 2nd Skin in Vlaardingen won Itho Daalderop in december 2017 de prijs voor Warmtepompproject van het jaar. De award geldt als erkenning voor een woningbouwproject dat door zijn innovatieve karakter een belangrijke bijdrage levert aan de energietransitie.

Lees alles over dit project in het artikel Renovatiemethode 2nd skin maakt portieketagewoningen energieneutraal

 

Vakbeurs Renovatie

Op 23, 24 en 25 mei 2018 vindt de 5e editie van de beurs Renovatie plaats in de Brabanthallen, Den Bosch. Op deze beurs kunnen installateurs, aannemers en specialistische renovatiebedrijven praktische kennis opdoen en de nieuwste producten en technieken ervaren.

Kijk voor het programma van Renovatie 2018 op renovatiebeurs.nl

Tot 22 mei 2018 kunt u zich registreren voor gratis toegang tot de beurs Renovatie

 

Meer lezen over renovatie en duurzaam verwarmen

Installateur spilfiguur bij verduurzaming bestaande woning

Particuliere renovaties zijn ‘Champions League’

Nul-op-de-meter-renovaties met een warmtepomp

‘Met open mind naar nul-op-de-meter’

‘CO2-emissie, daar moet het eigenlijk over gaan’

Duurzaam verwarmen kan ook in monument

Ook monumenten op termijn aardgasvrij

Reageer op dit artikel