nieuws

Warmwatervoorraad beperkter met warmtepomp

energie

De oneindige stroom warm tapwater die we met de cv-ketel gewend zijn geworden, is met de komst van de warmtepomp verleden tijd, zo klinkt het uit de mond van adviseurs. Wat kunnen installateurs dan doen om teleurstelling van hun klanten te voorkomen?

Warmwatervoorraad beperkter met warmtepomp

“Als het warm water uit het boilervat op is, duurt het wel even voordat het weer opgewarmd is”, aldus Marco Kranenburg, bedrijfsleider consument en service bij EraContour. “Veel mensen die in een nieuwbouwwoning met een warmtepomp terecht komen, moeten daaraan wennen. Het is dus erg belangrijk om de capaciteit van het warm tapwater af te stemmen op het gebruik.

 

Warm tapwater in aardgasloze gebouwen

Maar wat is dan de ideale boilercapaciteit? En zijn er nog andere oplossingen om de warmwatercapaciteit te vergroten in aardgasloze gebouwen?

Lees hierover meer in het artikel Warmtapwaterbereiding met een warmtepomp.

 

Tien aandachtspunten warm tapwater in combinatie met warmtepomp

Hoe kunnen installateurs verkeerde verwachtingen en teleurstelling bij de bewoners voorkomen? Daarvoor geven de deskundigen volgende tien tips:

  1. Zorg voor een groot genoeg boilervat. Een te klein boilervat beperkt het comfort van bewoners.
  2. Een te groot boilervat is ook niet handig in verband met het energieverbruik dat nodig is om grote hoeveelheden water op temperatuur te houden.
  3. Elektrische boilers of doorstroomverwarmers kunnen in sommige situaties een optie zijn, maar zijn energetisch heel ongunstig tegenover warmtepomptechniek.
  4. Als een warmtenet beschikbaar is, kan dat gebruikt worden voor het warm tapwater, ook als de woning verwarmd wordt met een warmtepomp.
  5. Bij het ontwerp van nieuwe woningen moet er rekening mee gehouden worden dat boilers en warmtepompen veel ruimte in beslag nemen.
  6. Wtw’s en waterbesparende douchekoppen kunnen de tapwaterbehoefte verminderen, waardoor een kleinere boiler volstaat.
  7. Door gebruik van close-in-boiler of Quooker kan de keuken losgekoppeld worden van de boiler, waardoor meer warm tapwater overblijft voor douche en bad.
  8. Voorlichting over de combinatie van warmtepomp en warm tapwater kan teleurstellingen over de beschikbaarheid van warm tapwater voorkomen.
  9. Comfort is voor bewoners heel belangrijk, maar ook zij moeten zich realiseren dat duurzamer leven consequenties heeft.
  10. Het dimensioneren van een warmtepomp op het benodigde vermogen voor tapwater is onverstandig en duur.
Reageer op dit artikel