nieuws

Uitgave “Aan de slag met aardgasvrij”

energie

Uitgave “Aan de slag met aardgasvrij”

De uitgave “Samen aan de slag met aardgasvrij” laat aan de hand van praktische voorbeelden zien hoe gemeenten en andere betrokkenen stappen kunnen zetten in de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving.

Samen aan de slag met aardgasvrij gaat in op organisatorische aspecten, techniek, wet- en regelgeving en financiën. De nadruk ligt op de bestaande gebouwde omgeving, maar de uitgave heeft een brede insteek: alle aspecten van de transitie naar aardgasvrije gebouwen worden benoemd.

 

Warmtetransitie regietaak voor gemeenten

“De warmtetransitie is bij uitstek een regietaak voor de gemeente”, schrijven de samenstellers van de uitgave. In de uitgave zijn daarom ook vooral gemeenten aan het woord over hun ervaringen met aardgasvrije gebouwen.

 

Technische oplossingen voor aardgasvrije gemeenten

Daarnaast bevat de uitgave veel links naar documentatie zoals warmtevisies van gemeenten, standpunten van de netbeheerders, websites van belangrijke betrokkenen en video’s, zoals een overzicht van technische oplossingen voor aardgasvrije gemeenten.

Alternatieven voor aardgas

De animatievideo over technische oplossingen laat alternatieven voor aardgas zien, onderverdeeld in collectieve netten en individuele oplossingen. Isoleren hoort daar altijd bij, waarschuwen de samenstellers, want : “de meest duurzame energie is de energie die je niet verbruikt. Met welke temperatuur een gebouw uiteindelijk toe kan, is een samenspel tussen isolatie en het soort oplossing.”

Samenstellers uitgave

De uitgave Samen aan de slag met aardgasvrij is samengesteld door het Nationaal Expertisecentrum Warmte, onderdeel van RVO.nl, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Reageer op dit artikel