nieuws

Hoe kies je de meest geschikte warmtepomp?

energie

Nu warmtepompen op het punt van doorbreken staan, hebben particulieren hulp nodig bij de keuze voor de beste warmtepomp. De Warmtepompverkenner van adviesbureau BDH en de Gasunie kan ze daarbij helpen. Paul Friedel van BDH legde op de Energievakbeurs in ’s Hertogenbosch 11 oktober uit hoe de tool werkt en wat particulieren én installateurs ermee kunnen.

Hoe kies je de meest geschikte warmtepomp?

Tekst: Joop van Vlerken

“Als alle Nederlanders aan de warmtepomp moeten, hebben ze nog wel wat hulp nodig om er een te kiezen.” Zo prijst Paul Friedel van adviesbureau BDH op de Energievakbeurs in ‘s Hertogenbosch de Warmtepompverkenner aan. Hiermee kunnen consumenten snel en eenvoudig achterhalen welke warmtepomp bij hun woning past.

Warmtepompverkenner voor installateurs

Er is ook een pro-versie van de Warmtepompverkenner, speciaal voor installateurs. Friedel: “De pro-versie werkt echt verkoopondersteunend en is dus heel handig voor installateurs. Ze krijgen als het ware een digitaal opnameformulier dat ze door alle stappen leidt.”

Helaas zijn in het Theater Binnenklimaat geen installateurs aanwezig en dus gaat Friedel snel door met de uitleg van de tool voor particulieren. “We hebben deze tool ontwikkeld samen met de Gasunie en willen deze implementeren in zoveel mogelijk websites. De look en feel is eenvoudig aan te passen, afhankelijk van de vormgeving van de website. Maar aan de achterkant wordt de verkenner altijd gevuld met dezelfde gegevens van de Dutch HeatPump Association.”

 

Eerste oriëntatie opties warmtepomp

Een bezoeker uit het aanwezige publiek mag onder leiding van Friedel de Warmtepompverkenner voor particulieren invullen. De vragen die aan bod komen, zijn makkelijk te beantwoorden. Er wordt onder meer gevraagd naar het type woning, uit welk jaar de woning is, of er al isolatie is toegepast, hoe groot de woning is en hoeveel personen er wonen.

Het advies dat uit de tool rolt is erg breed en geeft veel opties, maar dat is logisch legt Friedel uit. “Het is echt een eerste oriëntatie. Op basis van dit advies kunnen particulieren op zoek naar een installateur met een gerichte vraag. Die kan daar vervolgens op in spelen door met de particulier door de woning te gaan. Soms vallen er dan meteen nog een aantal opties af, als er bijvoorbeeld geen mogelijkheden zijn om verder te isoleren of als er beperkt ruimte beschikbaar is.”

Op het testmoment tijdens de Energievakbeurs zitten er nog enkele rekenfoutjes in de tool, geeft Friedel toe. “Maar die moeten er over een week of twee wel uit zijn. Wat wel al geïntegreerd is, zijn de gegevens uit de ISDE-subsidie. De gegeven adviezen en berekeningen houden daar dus al rekening mee.”

Redenen overstap naar warmtepomp tellen mee

De tool houdt ook rekening met de redenen waarom de klant wil overstappen naar een warmtepomp, legt Friedel uit. “Je kunt bijvoorbeeld kiezen of je de CO2-uitstoot van je woning of juist de prijs van de installatie het belangrijkst vindt. Daar zullen meestal verschillende dingen uitkomen, maar het is wel een eerlijk verhaal naar de klant.”

In de zaal vraagt iemand zich af of het wel echt een eerlijk verhaal is: ‘Komt er niet altijd hetzelfde merk uit?’ en ‘Wat is het belang van BDH bij deze tool?’. Friedel antwoordt dat de tool merkonafhankelijk is. “Ons belang is niet het verkopen van warmtepompen, maar het geven van advies aan woningcorporaties en andere gebouweigenaren. Met de tool zelf verdienen we ook een beetje geld. Bedrijven en overheden moeten ons betalen om de tool te implementeren op hun website. Maar we hopen er natuurlijk ook klanten aan over te houden die we kunnen adviseren bij het verduurzamen van gebouwen.”

Reageer op dit artikel