nieuws

Power-to-gasinstallatie voor Groningse gasbuffer

energie

Gasunie-dochters EnergyStock en New Energy willen een power-to-gasinstallatie bouwen met een capaciteit van 1 Megawatt of meer. Bij de aardgasbuffer Zuidwending in de provincie Groningen zullen zo’n vijfduizend zonnepanelen duurzame elektriciteit omzetten in waterstof.

Power-to-gasinstallatie voor Groningse gasbuffer

De initiatiefnemers hebben hun pilot-project ‘HyStock’gedoopt. In de speciaal voor gasopslag gemaakte zoutcavernes van de aardgasbuffer kan volgens de Gasunie-dochters in de toekomst een grote hoeveelheid waterstof worden opgeslagen.

Opslag duurzame energie

Henk Abbing, directeur van EnergyStock: “Duurzame elektriciteit is moeilijk op te slaan in grote hoeveelheden. Er is nog geen betaalbare accu uitgevonden die dat op grote schaal betrouwbaar kan. Met waterstof kan dat wel. In de vorm van waterstof kun je duurzame energie bewaren. Het is samen met zuurstof het hoofdbestanddeel van water. Met behulp van duurzame stroom kun je ze eenvoudig scheiden.”

Zonnepanelen

EnergyStock, de eigenaar van de aardgasbuffer, had al plannen voor het plaatsen van zonnepanelen. “Daarbij ontstond het idee om een deel van de overgebleven ruimte te gebruiken voor een power-to-gasinstallatie.” De zonnepanelen komen op de aarden wallen rondom de installatie. Ook de parkeerplaatsen van de installatie krijgen een zonnedak.

Power-to-gas-installatie

Eén megawatt van het opgewekte vermogen wordt omgezet in waterstof. Daarvoor worden drie containers binnen de hekken van de installatie geplaatst: één bevat de elektrolyse-unit, de tweede de benodigde elektronica en de derde een compressor die vervolgens de opslagcilinders vult met waterstof. De opslagcilinders zijn mobiel en kunnen vervoerd worden naar afnemers in de mobiliteit en industrie.

Waterstofeconomie

Gasunie New Energy ziet de omzetting van power-to-gas als een veelbelovende technologie waarin de gasinfrastructuur een verbindende rol kan spelen. “Noord-Nederland heeft de ambitie om een waterstofeconomie te worden. EnergyStock heeft opslagruimte, we zijn aangesloten op het hoogspanningelektriciteitsnet en hoofdgastransportnet, we hebben kennis van opslag en willen onze verantwoordelijkheid nemen om een goede bijdrage te leveren aan de energietransitie.”

Planning

Naar verwachting wordt de installatie vanaf september 2017 gebouwd en na de zomer in 2018 in gebruik genomen.

Reageer op dit artikel