nieuws

Woningen voor studenten 100% op zonenergie

energie

Woningen voor studenten 100% op zonenergie

Afgelopen maand leverde installatie-adviesbureau Deerns in Parijs een studentenonderkomen op dat volledig voorziet in de eigen energiebehoefte.

 

Het zogeheten zero energy gebouw draagt de fraaie naam Maison de l’Île de France en staat in Parijs. Het gebouw van ruim 5.000 m telt over 8 etages 142 studentenwoningen, met daarnaast nog wat openbare ruimtes, waaronder een bibliotheek.

 

Volledig zelfvoorzienend

Het complex is klaar voor 2020. Het gebruikt namelijk geen energie uit de openbare infrastructuur en haalt alle energie voor verwarming en warm water uit de zon.Enerzijds met zonnepanelen (zonnestroom), anderzijds met zonnecollectoren (zonnewarmte). De eerlijkheid gebiedt te zeggen door voor noodscenario’s aansluiting op een warmtenet is voorbereid.

 

Grote watertanks

Energie wordt gebufferd in twee enorme tanks met een totale capaciteit van 156.000 liter. De architecten hebben de tanks zichtbaar gemaakt achter de glazen façade van het gebouw. De tank heeft diverse temperatuurniveaus zodat warmte kan worden gebruikt voor zowel de laagtemperatuurverwarming als voor het douchewater.

 

Collectoren en zonnepanelen

Uiteraard zijn de zonnecollectoren (325 m) op het zuiden gericht. De bijna 600 m monokristallijne zonnepanelen liggen vooral op het dak. Verder is het gebouw zwaar geïsoleerd. De kamers zijn zo georiënteerd dat ze ofwel in de ochtend, dan wel in de avond gunstig liggen ten opzicht van de zon.

 

 

Lees alles over dit project in onze projectenuitgave Installatie XL, die later dit jaar zal verschijnen bij onder meer Installatie Journaal, Gawalo en Cobouw.

Reageer op dit artikel