nieuws

Lokale overheden steken miljarden in verduurzaming

energie

Gemeenten, provincies en waterschappen gaan de miljarden euro’s die ze tot hun beschikking hebben gebruiken om Nederland duurzamer te maken. Ze willen de 28 miljard euro die ze elk jaar uitgeven aan zaken als wegen, openbaar vervoer en bouwprojecten vanaf volgend jaar volop inzetten om het land ,,energieneutraal, klimaatbestendig en circulair” te maken.

Lokale overheden steken miljarden in verduurzaming

De lagere overheden roepen het volgende kabinet op tot samenwerking. Ze presenteren hun plannen bewust nu, omdat ze invloed willen uitoefenen op de kabinetsformatie die na de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag begint.

Het plan is ondertekend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen. Samen willen ze inzetten op hernieuwbare energie, schoon openbaar vervoer, het terugwinnen van grondstoffen uit afval en rioolwater en het energieneutraal maken van gebouwen. Ze streven naar wijken die zonder aardgas kunnen en hun eigen stroom opwekken met bijvoorbeeld zon en wind.

Om de ambities waar te maken is medewerking van het Rijk noodzakelijk. “Het gaat alleen lukken als we de handen ineenslaan”, zegt voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen. Van het Rijk verlangen de lagere overheden niet alleen geld, maar ook veel nieuwe regelgeving. Duurzaamheid moet worden beloond met belastingvoordelen en vervuiling meer worden tegengegaan, vinden ze.

Reageer op dit artikel