nieuws

Zonnestroom staat op keerpunt 

energie

De wereldwijde energiemarkt staat op een keerpunt. Zonnepanelen zijn hard op weg om de goedkoopste opwekker van elektrische energie te worden.  

Zonnestroom staat op keerpunt 

  

Met name in de opkomende markten worden sprongen gemaakt met zonnestroomprojecten. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van Bloomberg New Energy Finance. Zo blijken ongesubsidieerde zonnestroomprojecten niet alleen de concurrentie aan te gaan met kolen, olie en gas, maar ook windenergie lijkt de slag te gaan verliezen.  

  

Kosten zonne-energie dalen snel 

Onderstaande grafiek toont de gemiddelde kosten van nieuwe wind- en zonprojecten in 58 opkomende economieën, waaronder China, India en Brazilië.De prijsdalingen voor zonnestroom waren uiteraard bekend, maar de deskundigen van Bloomberg zijn toch verrast door de snelheid waarmee het gebeurt. 

  

Financiering van zonnestroom 

“Investeringen in solar zijn in ongeveer vijf jaar van nagenoeg ‘nul’ naar grote hoogte gestegen,” aldus Ethan Zindler van Bloomberg, “Een groot deel hiervan is te danken aan China, dat niet alleen zelf in hoog tempo projecten ontwikkeld, maar ook andere landen helpt bij de financiering van hun zonnestroomprojecten.” 

  

Enorme contracten 

Volgens Bloomberg streden particuliere bedrijven afgelopen jaar op veilingen om enorme contracten om elektriciteit te leveren. Record na record werd gevestigd. “Het begon met een contract in januari voor elektriciteit voor 64 dollar per MWh in India en vervolgens in augustus een deal van 29,10 dollar per MWh in Chili. Dat is ruwweg de helft van de prijs van concurrerende steenkoolcentrales.” 

  

70 GW aan zonnestroom 

Volgens Michael Liebreich, directievoorzitter van Bloomberg New Energy Finance, duiken de kosten van hernieuwbare energie in toenemende mate onder die van fossiel. Het zou dan vooral om nieuwe contracten gaan. Bloomberg verwacht op grond van haar gegevens dat er in 2016 ongeveer 70 GW aan nieuw geïnstalleerde zonnestroom zal worden gerealiseerd, tegen 59 GW aan windenergie.  

 
Hernieuwbaar verslaat fossiel 

De verschuiving naar schone energie is in rijkere landen echter veel duurder. Daar is de vraag naar elektriciteit vlak of daalt zelfs. De nieuwe zonnestroomprojecten moeten dan concurreren met bestaande installaties voor kolen en gas. Liebreich: “Overal waar in hoog tempo nieuwe elektriciteitscapaciteit wordt toegevoegd verslaat hernieuwbare energie in het grootste deel van de wereld – zonder subsidies – alle andere andere technologie.”  

 

Reageer op dit artikel