nieuws

Zeewolde krijgt intelligent energienetwerk

energie

Zeewolde krijgt intelligent energienetwerk

Zeenet, een project van Zeenergie en moet binnen vier jaar ruim de helft van de huishoudens en één derde van de bedrijven in Zeewolde voorzien van schone, opgewekte elektriciteit.

Hiervoor heeft Zeenet van AgentschapNL een subsidie ontvangen van bijna 1 miljoen euro. Het duurzaam intelligent energienetwerk gaat elektriciteit opwekken met behulp van wind, biogas en zonnepanelen.

Biogas

Wanneer er geen wind- of zonne-energie beschikbaar is, zorgt de techniek ervoor dat, de energievoorziening wordt overgenomen door lokale biogasturbines. Dit biogas wordt geproduceerd en opgeslagen bij lokale agrariërs.

Tegelijkertijd zal het elektriciteitsgebruik worden teruggedrongen met behulp van een slimme vorm van energievraagsturing in woningen en bedrijven. De combinatie van wind, zon, biogas en energievraagsturing in één systeem en op deze schaal is uniek voor Nederland.

Samenwerking

Zeenergie heeft voor dit  project haar krachten gebundeld met Raedthuys wind, windpark Sternweg en biovergister Van der Knaap als energieopwekkers, provincie Flevoland en gemeente Zeewolde namens de overheid.

Zeenergie werkt verder samen met netbeheerder Liander, ProxEnergy en groene energieleverancier Greenchoice. 

Reageer op dit artikel