blog

Bent u al gebeld?

energie

Stel u eens voor. U komt net terug van vakantie en bij het eerste telefoontje dat u opneemt wordt de vraag gesteld: “kunt u volgende week 40 warmtepompen komen installeren?”

Bent u al gebeld?

Tekst: Brigitte Berends*

Er schieten direct allerlei gedachten door uw hoofd. Mooi project, toch? Of is het geen project maar een gebundelde vraag vanuit particulieren? Wie is de opdrachtgever? Hoezo een warmtepomp? Welke warmtepomp? Bron boren? Is een warmtepomp wel geschikt en een cv ketel niet veel goedkoper? Zou de technische groothandel wel zo snel kunnen leveren? Heb ik binnen mijn organisatie de capaciteit? Of heb ik hier helemaal geen tijd voor. En tot slot de hamvraag, heb ik de competenties in huis om deze waterpompen op de juiste wijze te installeren?

 

Warmtepomp kansrijke opvolger cv-ketel

Het aantal telefoontjes richting installatiebedrijven met vragen over warmtepompen is de afgelopen maanden flink toegenomen. En dat kan ook niet anders. De energietransitie is in volle gang. Zelfs op verjaardagsfeestjes, is het wel of niet aanschaffen van een warmtepomp onderwerp van gesprek. Gemeenten brengen in rap tempo de meest waarschijnlijke toekomstige infrastructuren in beeld, zonder aardgas uiteraard. Daarbij wordt bij menig professionele opdrachtgever de warmtepomp gezien als de meest kansrijke opvolger van de traditionele cv-ketel.

 

Rol in energietransitie

Met andere woorden, of u wordt hier al veelvuldig over gebeld of anders kunt u die telefoontjes ongetwijfeld heel snel verwachten. Waar ik echter nog veel nieuwsgieriger naar ben is hoe u al deze telefoontjes gaat beantwoorden? En vooral: zet een dergelijke telefoontje u aan het denken over hoe u als (lokale) installateur een rol speelt of wilt gaan spelen in het complexe speelveld van de energietransitie?

 

Kant-en-klare oplossingen

Want daarin ligt voor u wel een opgave. Het laatste overleg voor mijn vakantie was een werkdiner tussen directies van toeleveranciers vanuit het programma Sneller en Beter naar Nul op de meter. De toenemende telefoontjes over warmtepompen zijn inmiddels ook in directiekamers van toeleveranciers het onderwerp van gesprek. Met elkaar buigen zij zich over de vraag achter de vraag van de warmtepomp: ‘Hoe kunnen we als toeleveranciers kant-en-klare oplossingen bieden die woningen gezond, comfortabel energiezuinig en aardgasloos maken én die lokale partners gemakkelijk kunnen realiseren?’

 

Samenwerking met lokale partijen

Samenwerking met (lokale) uitvoerende partijen is essentieel. Rob de Jong van Sto Isoned beaamde dit aan tafel. Juist die lokale partijen willen toeleveranciers helpen en ondersteunen om gezamenlijk de grote opgave in de energietransitie te voldoen.

 

Energietransitie is kennistransitie

Tijdens datzelfde werkdiner is het Peter Centen van Nathan groep die stellig aangeeft, dat de energietransitie vooral ook een kennistransitie is. Die uitspraak zette mij wel aan het denken. Dit zou namelijk kunnen betekenen dat we in staat zijn de energietransitie te versnellen door het verbeteren en vergroten van onze gezamenlijke kennis. Maar de vraag is: komt die kennis en kunde die bij toeleveranciers zit nu wel zo vanzelfsprekend bij lokale uitvoerende partijen terecht? En andersom, komen verbetermogelijkheden qua proces of toepassing wel terecht bij de toeleveranciers?

 

Uitdaging voor hele bouwkolom

Het bedenken, afstemmen en vervolgens opschalen van de juiste oplossing is momenteel de grootste uitdaging waar de totale bouwkolom voor staat. En voor de goede orde, als installateur maakt u daar ook onderdeel van uit. Dus… ik zou maar zorgen dat u telefonisch bereikbaar bent.

*Brigitte Berends is Partner Kwartiermakers in de Bouw. 

Kwartiermakers in de bouw werken met trots aan baanbrekende initiatieven voor een duurzame transitie. Wij helpen met lef te pionieren, dwars te denken, waar nodig om te denken, maar altijd hands-on en resultaatgericht. Kwartiermakers in de bouw verkennen, verbinden, ontwikkelen en lanceren. Momenteel zijn wij nauw betrokken bij het OPZuid programma ‘Sneller en Beter naar Nul op de Meter‘ (SBNOM).

Reageer op dit artikel