artikel

Verwarmen en koelen zonder cv-installatie of warmtepomp

energie

Joost Straat, verduurzamer bij INNAX in Veenendaal, liet voor zichzelf en zijn gezin een energiepositieve woning bouwen. De woning heeft geen installatie voor verwarming of koeling. Een ventilatiesysteem met wtw en nachtkoeling zorgt voor een behaaglijk binnenklimaat en zonnepanelen wekken stroom op voor het warm tapwater.

Verwarmen en koelen zonder cv-installatie of warmtepomp
Joost Straat voor zijn energieneutrale woning in Veenendaal.

In de reeks “Podium Gawalo” komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd.

In dit interview is dat Joost Straat, verduurzamer bij INNAX in Veenendaal. Hij liet voor zichzelf en zijn gezin een energiepositieve woning bouwen zonder cv-installatie of warmtepomp voor verwarming of koeling.

 

Tekst: Marion de Graaff, Beeld: NFP Photography

 

Je functie is ‘verduurzamer’? Wat houdt dat in?

Ik denk mee met eigenaren/gebruikers van gebouwen over het verbeteren van de duurzaamheid. Daarbij gaat het over energie, maar ook over materiaal en aspecten als circulariteit en het leefklimaat.

 

Waar ben je op dit moment op je werk mee bezig?

Bij de gemeente Barneveld ben ik energieregisseur voor ondernemers bij het energieloket. Ze kunnen met al hun vragen over de energietransitie bij me terecht. Ik help ze direct of verwijs ze door naar de juiste specialist, afhankelijk van wat ze willen weten. Het is maatwerk: bij elke onderneming kijk ik naar het totaalplaatje. Het mooie is dat ik onafhankelijk ben, ik wil ze niets verkopen maar probeer de beste oplossing voor dat bedrijf te vinden.

 

Hoe vind jij dat de energietransitie verloopt?

Tja … het begint allemaal met bewustwording: dat we minder CO2 moeten uitstoten, dat we geen gas meer uit de Groningse bodem kunnen halen, dat we zuiniger moeten zijn, en dat er duurzamere technieken voorhanden zijn. Dat besef is goed, maar we vergeten te vaak de eerste stap in het proces: zoek eerst oplossingen voor een lager energieverbruik.

 

In welke nieuwe techniek of welk nieuw product geloof jij het meest?

De noodzaak om groen opgewekte stroom op te kunnen slaan, wordt steeds groter. Ik verwacht dat er binnen niet al te lange tijd goede accu’s op de markt komen voor lokale opslag van tijdelijk overtollige energie. Ik wil ervoor pleiten om het niet alleen in nieuwe technieken te zoeken. Als de zon in de zomer in de woonkamer schijnt, dan kunnen we die ruimte met een geavanceerd ventilatiesysteem afkoelen. Beter is om te zorgen dat we met een simpel zonnescherm de zon buiten houden. Dat is niet duur en spaart energie; heel efficiënt!

Ik had aanvankelijk een warmtepomp in gedachten, maar dat bleek helemaal niet nodig

 

Wat doe je thuis aan energiebesparing?

Ik ben net met mijn gezin verhuisd naar een energiepositief huis. We hebben geen verwarming en geen koeling en verbruiken maar heel weinig energie. Vanuit INNAX was ik betrokken bij het nieuwe pand van Alliander in Duiven, en dat vond ik zo gaaf dat ik zelf heel graag in een energiepositief huis wilde wonen. Toevallig verkocht onze gemeente kavels en gaf subsidie voor de bouw van een energieneutrale woning, dat was een extra stimulans.

 

En woont het lekker?

Ja, het bevalt enorm goed! De bouwkundige schil is geoptimaliseerd, dus de stenen doen het werk. Ze houden de woning warm of juist koud. Ik had aanvankelijk een warmtepomp in gedachten, maar dat bleek helemaal niet nodig. Ik moet zeggen dat je als bewoner wel een beetje affiniteit met techniek moet hebben. Voor mij geen punt, het is echt mijn passie.

 

Leestip: lees hier de feiten over de woning van Joost Straten in Een energieleverende woning zonder verwarming

 

Wat is jouw advies aan installateurs die meer willen doen op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid?

Het belangrijkste is om op de hoogte te zijn van de nieuwste technieken, zodat je een volwaardige partner bent in een bouwteam. Verdiep je dus in de materie. Ik weet dat alle installateurs het druk hebben op dit moment, maar investeer ook in die toekomst waarin alles zal draaien om energiebesparing en duurzaamheid. Je kennis daarover zal je onderscheiden van de rest.

 

Eerder in ‘Podium Gawalo’

‘Installateurs, houd de waterstofontwikkeling in de gaten’

Mara Wustmans, adviseur gebouwinstallaties bij Royal Haskoning DHV, ontwierp een energieneutraal en zelfvoorzienend theater als afstudeeropdracht voor de opleiding HIT-W. De opgewekte energie wordt opgeslagen in waterstof. Haar advies aan installateurs: “houd de ontwikkelingen in de gaten, doe kennis op en zorg dat je er klaar voor bent”.

Wij willen zelf de koers bepalen

Stefan te Veluwe is de kersverse manager van het Unica Innovation Center. Hij gaat samen met klanten de levensvatbaarheid van nieuwe concepten toetsen. “We willen niet verrast worden door ontwikkelingen die van buiten komen, maar zelf aan het roer staan en de koers bepalen.”

Infraroodpanelen in textielsorteercentrum: minder stof en minder lawaai

HendrikJan Groen van installatiebedrijf Groen en Leutscher in Eesveen legde onlangs voor de eerste keer elektrische verwarming aan. Hij hing 28 infraroodpanelen op bij het Regionaal Textiel Sorteer Centrum in Steenwijk. Zijn motto? “Denk niet in problemen maar in oplossingen”.

Vooroplopen in de energietransitie

Matthijs de Pater nam in 2018 installatiebedrijf Steenbruggen over. Hij gaf het bedrijf een nieuwe naam en koos daarbij voor “een nieuwe uitstraling met een sterke nadruk op duurzaamheid”. Zijn motto: “Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.”

Van secretaresse naar servicemonteur

Sandra van Assen, servicemonteur bij Breman Woningbeheer Zuid in Weert maakte een opmerkelijke carrièreswitch. Ze was secretaresse en ging als zij-instromer het installateursvak in. Haar motto? “Probeer eens iets nieuws, en bedenk: van fouten leer je het meest!”

 

Wie verdient nog meer een plek in ‘Podium Gawalo’?

In deze rubriek komen installatieprofessionals aan het woord die een bijzondere prestatie hebben geleverd. Bent u of kent u zo iemand? Tip dan de redactie via gawalo@vakmedianet.nl. Geef daarbij aan wie onze aandacht verdient en waarom.

 

Reageer op dit artikel