artikel

Tien energiemodules op een rij

energie

In prefab-installatiekasten of energiemodules zijn verschillende installatiecomponenten voor verwarming, warmtapwaterbereiding en ventilatie samengebracht. Soms neemt een aannemer het initiatief voor de ontwikkeling van deze prefab-units, en soms is het een leverancier of een samenwerkingsverband. Een overzicht van tien energiemodules die de afgelopen jaren het leven zagen.

Tien energiemodules op een rij

Wat zit er in de installatiekast?

Hoewel de energiemodules per leverancier verschillen, bestaan ze meestal uit de volgende componenten:

  • een warmtepomp, meestal een lucht-waterwarmtepomp, maar soms ook een bodemwarmtepomp
  • een boilervat
  • een balansventilatie-unit met warmteterugwinning
  • een omvormer voor pv-panelen op het dak
  • regel-, bedienings- en monitoringssystemen en een internetgateway
  • optioneel: een buffervat voor de verwarming, een thuisaccu of een hr-ketel voor een hybride oplossing.

 

Energiemodules ontwikkeld door aannemers

 

BAM Energiemodule

De BAM Energiemodule is ontworpen voor renovatieprojecten, waarbij de module buiten de woning wordt geplaatst. In de plug-en-play-energiemodule is onder meer de Mitsubishi Ecodan lucht-waterwarmtepomp verwerkt, een boiler voor warm tapwater, een ventilatiesysteem en een wtw-unit. De Smart Energy Management-module (SEM) van ABB zorgt voor de monitoring van de woningen. De energiemodules worden op de BAM-vestiging in Veenendaal in elkaar gezet en kunnen binnen twee uur werkend geplaats worden. De module kan zowel voor als achter de woning geplaatst worden. Ze is onder meer toegepast bij de renovatie van 70 huurwoningen van woningbouwcorporatie Portaal in Soest.

BAM Energiemodule Soest

 

Fijn Wonen installatieblok

Fijn wonen is het geïndustrialiseerde woonproduct van Van Wijnen. In dit concept zijn alle installaties geïntegreerd in een plug-and-play-installatieblok dat in de fabriek wordt geproduceerd. De installatiemodule bevat onder meer een warmtepomp, een boilervat, ventilatie met warmterugwinning, een meterkast en monitoringsapparatuur. In Fijn Wonen-concept is het dak van de module de vloer van de badkamer. Aan de module is een toilet bevestigd. De warmtepomp in de module is van Mitsubishi Electric, Zehnder leverde de ventilatie met warmterugwinning en Jeemz Domotica maakte de monitoringselektronica. Fijn Wonen is als concept al op verschillende plekken in Nederland toegepast. Sinds oktober 2018 wordt het concept uitgerust met de installatiemodule.

Prefab-installatieblok Van Wijnen

 

Morgen Wonen installatiekast

MorgenWonen is het prefab-nieuwbouwconcept van VolkerWessels. Een installatiekast op zolder vormt onderdeel van het concept. Deze wordt als complete unit met alle installatietechnische onderdelen geprefabriceerd en in één keer geplaatst. In de installatiekast is ruimte voor onder meer een UTP-aansluiting, de binnenunit van de luchtwarmtepomp, een 200 liter boilervat, de driefasenomvormer, de CO2-gestuurde wtw en het drukvat en de verdelers voor de vloerverwarming. De energiemodule werd onder meer toegepast in 41 nieuwbouwwoningen van Woningcorporatie Stadlander in Bergen op Zoom.

 

Energiemodules ontwikkeld door leveranciers

 

LG Energiemodule

De LG Energiemodule is vooral ontwikkeld voor renovatieprojecten. De installatiekast kan binnen of aan de woning geplaatst worden en bestaat uit een warmtepomp, ventilatie met wtw, omvormer, boiler voor warm water.

Energiemodule van LG

 

 

Nathan energiemodule

Nathan introduceerde al in 2015 een energiemodule. In de module zit een lucht-waterwarmtepomp van Metro Therm of een brine-waterwarmtepomp van alpha innotec, een boilervat van 185 liter, het Zehnder ventilatiesysteem e300 en een wtw-unit. De monitoring wordt gedaan met het Komfort Nomitor systeem. In de module kan optioneel een omvormer voor pv-panelen opgenomen worden.

Energiemodule van Nathan

 

De energiemodule van Nathan is onder meer toegepast in de Arnhemse wijk Presikhaaf bij 96 huizen uit de jaren ’50, ’60 en ’70 en in jaren’60 flats in de Amsterdamse Wegener-Sleeswijkbuurt.

 

Nibe installatie-units

Nibe heeft een lijn met units waarin ventilatie, verwarming en warm tapwater geïntegreerd zijn. De units zijn uitgerust met warmtepompen van tussen de 3 en 5kW, afhankelijk van het model, die warmte produceren uit ventilatielucht. De ingebouwde boiler van 170 of 180 liter heeft een elektrisch element voor thermische desinfectie en voor aanvullende verwarming. De monitoring gebeurt met de NIBE Uplink, hiermee kan bijvoorbeeld ook draadloos de ventilatiestand worden aangepast. Deze unit wordt vooral toegepast in nieuwbouw en heeft als belangrijk voordeel dat een buitenunit niet nodig is. Dit maakt de geïntegreerde units geschikt voor kleinere woningen en appartementen.

NIBE ventilatielucht- waterwarmtepompen

 

Nefit Energy bar

Nefit Energy Bar

Nefit heeft de Energy Bar. Dat is een installatiekolom die aan het huis kan worden bevestigd. De omkasting is twee verdiepingen hoog. Deze module is vooral geschikt voor renovatieprojecten en kan snel geplaatst worden. Doordat de module aan de buitenkant van de woning zit is deze makkelijk toegankelijk voor eventueel onderhoud. In de all electric variant van de Energy Bar is de Nefit EnviLine luchtwarmtepomp opgenomen evenals een wtw-unit, een omvormer voor de zonnepanelen, een buffervat en een boiler voor warmt tapwater. De Energy Bar is ook beschikbaar in een hybride variant, deze bevat een Nefit Pro-Line hr-ketel, een Nefit Ventiline ventilatiewarmtepomp en een omvormer.

 

 

Energiemodules van samenwerkingsverbanden

 

Factory Zero

Factory Zero ontwikkelde de Integrated Climate and Energy Module (iCEM), het resultaat van een samenwerking van onder andere ABB, Alklima (Mitsubishi), Brink Climate systems, Enervalis, RC Panels, Ubbink en WTH. Er zijn twee energiemodules beschikbaar, een dakmodule die voornamelijk voor nieuwbouw gebruikt wordt en een buitenmodule voor voornamelijk renovatieprojecten. De modules bevatten een Mitsubishi Electric Ecodan luchtwarmtepomp, een wtw-unit van Brink Climate Systems, een waterbuffervat van 200 liter en een monitoringsysteem van ABB.

 

Energiemodule van Factory Zero

 

 

VDM/Rensa prefab-skid

Aannemer VDM en groothandel Rensa ontwikkelden samen een prefab-skid voor installaties. Hierin zijn een Ecolution-warmtepomp, een cv-ketel van Intergas, een vloerverdeler en regeling van Honeywell ondergebracht. De oplossing werd gezocht en gevonden in een prefab-energieskid; een unit met daarin een warmtepomp, cv-ketel en indien gewenst ventilatie-unit. De voordelen van deze skid zitten volgens de bouwer vooral in de snelheid van de installatie. De skid wordt geplaatst en daarna worden alle leidingen aangesloten.

Prefabmodule VDM-Rensa.

 

 

Wattz-In energiemodule

De prefab-energiemodule Wattz-ln is tot stand gekomen dankzij de samenwerking van ABB, Alklima en Zehnder. In de energiemodule zitten een warmtepomp, ventilatie-wtw en omvormer. Conntech is de producent van deze units. De module is geïnstalleerd in 34 nieuwbouwappartementen met NOM-keur van corporatie Mitros in Utrecht. Aan de Veemarkt vormde de module steeds de laatste steen in het bouwproces, voordat aan de volgende verdieping werd begonnen.

Wattz-In energiemodule

 

 

 

Reageer op dit artikel