artikel

Verduurzamen in samenwerkingsverband ‘beter dan in bouwteam’

energie

Het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad en utiliteitsgebouwen kan het beste integraal worden aangepakt. Dat is de overtuiging van Jacob Brobbel van het samenwerkingsverband EnergiebesparingNu.nl.

Verduurzamen in samenwerkingsverband ‘beter dan in bouwteam’

Tekst: Marion de Graaff

Brobbel is manager business development bij Hollander Techniek, maar ook voorzitter en contactpersoon voor het samenwerkingsverband EnergiebesparingNu.nl, coöperatie Veluwe. “Samenwerken,” zegt hij “daarin zit ‘m de oplossing. Wat we nu vooral zien is dat een opdrachtgever een energie(maat)advies laat maken door een adviseur. De adviseur geeft het advies aan de opdrachtgever, die er vervolgens de markt mee op moet. Maar waar zal hij heen gaan? Naar een aannemer? Een installateur? Een andere vakman? Vaak zijn er meerdere disciplines nodig om een advies uit te voeren. Lastig dus.”

 

In coöperatieverband optrekken

Brobbel bedacht een nieuw concept om het proces te versnellen en te verbeteren. Hij richtte EnergiebesparingNu.nl op, waar in coöperatieverband wordt samengewerkt. “Je moet het zien als een partij die tussen opdrachtgever, adviseur en installateur in opereert. In zo’n samenwerkingsverband zijn alle marktpartijen vertegenwoordigd, en heeft iedereen zijn eigen inbreng. Bij elke vraagstelling wordt er net zolang overlegd, gerekend en afgestemd tot de optimale oplossing er ligt. Het leidt altijd tot een uitvoerbaar advies waaraan de betrokken coöperatieleden zich committeren, omdat het in samenspraak tot stand is gekomen. Het advies wordt vervolgens uitgevoerd. Het traject is dan volkomen helder want alles is besproken en in overleg vastgesteld, tot en met de prijs toe.”

 

Samenwerken nieuwe stijl

Een opdracht met een energie(maat)advies op de aanbestedingsmarkt gooien, noemt Brobbel ‘old school’. “Laat dat maar voorbij gaan”, zegt hij. “Samenwerken en in overleg tot een uitvoerbaar advies komen, dat is de toekomst. Vandaag de dag heeft de oude manier van werken nog een voorsprong. De verhouding zal 80% oude en 20% nieuwe stijl zijn. Dat komt omdat de bouwwereld en de installatiebranche niet van het snelle schakelen zijn. Zo’n omslag heeft tijd nodig. Mensen willen voorbeelden zien, ervaringen horen, vragen kunnen stellen. We timmeren met dit nieuwe concept al een tijdje aan de weg en gaandeweg verschuift de focus. Het gaat langzaam, maar zo werkt dat nou eenmaal.”

 

Verkeerde stuurfactoren

“Dit model werkt niet bij aanbestedingen”, stelt Jacob Brobbel. “Eigenlijk weten opdrachtgevers waaronder overheden dat intussen ook wel. Ze hebben aan de andere kant geen idee van hoe het dan wel moet. Dus gaan ze op de oude manier door, want het is ook wel fijn om een werk tegen de laagste prijs te laten uitvoeren. Maar ze blijven dan de verkeerde stuurfactoren gebruiken. Geld moet niet doorslaggevend zijn. Duurzaamheid, daar gaat het om. Dat krijg je niet voor elkaar op de oude manier.”

Brobbel vertelt dit verhaal keer op keer, en krijgt steevast als reactie: ‘Wauw, dit is de oplossing’. “Maar de praktijk is dat de systemen er niet op zijn ingericht. Iets anders is dat opdrachtgevers toch graag willen vergelijken.” De ontwikkeling is nu dat er nieuwe hybride entiteiten ontstaan die deze middenpositie willen innemen. Brobbel is op dit moment bij vijf platforms betrokken, en ziet de snelle groei om zich heen.

 

Beter dan een bouwteam

Brobbel vergelijkt de coöperatie EnergiebesparingNu.nl en andere platforms met de welbekende bouwteams. “Bouwteams hebben een meer een dwangmatige vorm”, legt hij uit. “Een bouwteam wordt vaak samengesteld door de opdrachtgever en die zet de partijen aan tafel. Daar vind je niet de kracht van wat deze circulaire coöperatie doet, maar het gedachtengoed is hetzelfde. Het grote verschil is dat een opdrachtgever er in het geval van een bouwteam boven blijft staan, vaak samen met de architect. In de coöperatievorm zijn opdrachtgever en architect met alle andere partijen gelijkwaardig.”

 

Sneller en goedkoper

“Mijns inziens is dit een prachtige innovatieve manier om samen te werken aan duurzaamheid en verduurzaming”, zegt Jacob Brobbel. “Je bent af van die vervelende aanbestedingen, je krijgt altijd de best denkbare oplossing, en je krijgt meer waarde voor minder geld. Een coöperatie komt sneller en goedkoper tot een betere oplossing. Niet iedereen durft dit, overigens. Het is best spannend om op gelijk niveau samen te werken, en om je open te stellen voor de invalshoeken van anderen.”

 

Aanbesteding soms verplicht

Installatiebedrijf A. Tromp B.V. in Beekbergen is als lid aangesloten bij EnergiebesparingNu.nl regio Veluwe. Arno Tromp is enthousiast over het concept en als er via de coöperatie aanvragen binnen komen, staat hij klaar om ze op te pakken. “Maar”, zegt hij, “het is ook zo dat de wereld van de bouw en installatie niet erg innovatief is. Opdrachtgevers gaan graag met partijen aan de slag die ze al kennen. En verder merken we dat grote opdrachtgevers als puntje bij paaltje komt toch graag een project willen of moeten aanbesteden.”

 

Tegenbeweging op gang brengen

“De aanpak van EnergiebesparingNu.nl is een heel andere: je kiest niet voor de laagste prijs, maar voor de beste oplossing, bedacht en uitgevoerd door een team van specialisten die gewend zijn om met elkaar te werken. En om de beste oplossing te realiseren is samenwerken in een collectief als EnergiebesparingNu.nl heel erg geschikt. Het wordt tijd dat de markt gaat inzien dat aanbesteden niet de juiste manier is om opdrachten weg te zetten. Het is mooi dat we met E.nu laten zien dat het ook anders kan, en dat dat heel goed werkt. Deze aanpak is een manier om een tegenbeweging op gang te brengen.”

 

Duurzaamheid op de kaart

Een aantal van de partners die in destijds bij coöperaties aanhaakten, is daar inmiddels niet meer zo actief bij betrokken. Een van hen zegt: “De tijden zijn enorm veranderd. In die begintijd was het nog crisis. We zagen dit initiatief als een manier om de crisis het hoofd te bieden, én om tegelijkertijd duurzaamheid op de kaart te zetten. Maar klanten hadden geen geld om investeringen te doen. Nu is het andersom. Je hoeft niet bij een klant aan te komen als je niet duurzaam bent. Iedereen is er tegenwoordig van overtuigd dat duurzaamheid een must is, en dat dat geld kost is gewoon een gegeven. Wat ons betreft is EnergiebesparingNu.nl niet meer nodig om ergens binnen te komen. We hebben er overigens wel goede en betrouwbare samenwerkingspartners aan overgehouden, en daar zijn we blij mee.”

 

Reageer op dit artikel