artikel

PVT-warmtepomppaneel krijgt innovatieprijs

energie

Met het PVT-warmtepomppaneel heeft NIBE-partner Triple Solar de Innovative Energy Solution Award 2018 gewonnen tijdens de vakbeurs Energie 2018. Dit paneel wekt niet alleen stroom op, maar wint ook warmte terug uit daglicht, zonlicht en buitenlucht.

PVT-warmtepomppaneel krijgt innovatieprijs

Het PVT -warmtepomppaneel bestaat uit een fotovoltaïsch (PV) paneel en een thermisch (T) gedeelte. Het thermische circuit onttrekt warmte aan daglicht, zonlicht en buitenlucht. Daarvoor zitten er buizen onder het paneeloppervlak, waar glycol doorheen loopt dat omgevingswarmte opneemt. Een water-waterwarmtepomp gebruikt die warmte vervolgens voor ruimteverwarming en warmtapwaterbereiding. De door het PV-paneel opgewekte stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Een bijkomend voordeel van deze combinatie is dat het PV-paneel gekoeld wordt en daardoor meer elektriciteit produceert.

Rendement PVT-paneel en warmtepomp

Triple Solar heeft het PVT-systeem ontwikkeld samen met Nibe, dat de bijbehorende warmtepomp levert. Met een pakket van acht PVT- warmtepomppanelen en een modulerende water-waterwarmtepomp zijn volgens de winnaars hoge rendementen te halen met een klein dakoppervlak van 16 vierkante meter.  Voor ruimteverwarming is een SPF van 5,6 haalbaar, voor warmtapwaterbereiding een SPF van 3,8. Andere combinaties en capaciteiten zijn ook mogelijk: een pakket PVT-warmtepomppanelen is modulair op te bouwen voor warmtepompen van 4 kW tot en met 60 kW.

Geen zonnecollector

Cees Mager, directeur van Triple Solar, is blij met de erkenning voor het warmtepomppaneel. Het leverde de markt niet alleen een nieuw product op, maar verrijkte de Nederlandse taal ook met een nieuw woord. “En het is ook nog eens een woord dat precies de lading dekt: het is een paneel dat dient als bron voor een warmtepomp. Je mag het dus niet verwarren met een zonnecollector of iets dergelijks.” In tegenstelling tot voor  bodemwarmtepompen is er voor deze bron geen boring nodig. Ook levert de bron geen geluidshinder op, in tegenstelling tot een warmtepomp-buitenunit.

Vakbeurs Energie 2018

De Vakbeurs Energie vond dit jaar plaats op 9, 10 en 11 oktober 2018 in Den Bosch. Wilt u meer lezen over de noviteiten die daar te zien waren, bekijk dan de gratis beursspecial naar aanleiding van deze editie.

Leestip: over water verwarmen met zonnecollectoren en PVT-panelen gaat ook de gratis whitepaper ‘Water verwarmen met een zonneboiler’.

Reageer op dit artikel