artikel

Particuliere renovaties zijn ‘Champions League’

energie

Particuliere renovaties zijn ‘Champions League’

Particuliere renovaties zijn volgens Yuri van Bergen, directeur van Alliantie+, echt ‘Champions League’ Dat komt door de vele vragen en wensen van bewoners die zich vaak zelf al verdiept hebben in de diverse oplossingen. Projecten als Eiland00 in het Utrechtse Kanaleneiland bewijzen dat het toch kan.

Tekst: Joop van Vlerken

Nul-op-de-meter-renovaties zijn tot nu toe vooral voorbehouden aan woningcorporaties. Eiland00 in het Utrechtse Kanaleneiland brengt daar verandering in. Hier is een groep bewoners samen met Alliantie+ aan de slag gegaan om hun woningen te renoveren naar nul-op-de-meter. De jaren ‘60 woningen met energielabel G van het project Eiland00 zijn in één keer getransformeerd naar energielabel A++ en voorzien van de modernste technieken, vertelt Yuri van Bergen, Algemeen directeur van Alliantie+ en BouwhulpGroep. “Het is een bijzonder project. Ik ken geen ander project in Nederland waar een groep particulieren hun woningen zo vergaand renoveert.”

 

Renovatie met Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

NOM was de eis die de bewoners meekregen van de gemeente Utrecht toen ze de woningen voor een zacht prijsje kochten, vertelt Van Bergen. “De bewoners hebben elkaar gevonden en samen een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) opgericht. Vervolgens zijn ze op zoek gegaan naar een aannemer die de opgave voor hen wilde invullen. Dat is twee keer mis gegaan, waardoor het erom spande of het project nog wel door kon gaan. Toen zijn wij in december 2016 gaan kijken en in januari 2017 mochten we aan de slag. In april 2017 zijn we daadwerkelijk begonnen met renoveren en de woningen zijn in april opgeleverd.”

 

Bodemwarmtepompen en zonnepanelen

De standaardoplossing gekozen voor het renovatieproject op Kanaleneiland kost ongeveer 75.000 euro, vertelt Van Bergen. “Gevel, dak en vloeren worden daarvoor vervangen en er komt een complete nieuwe installatie in, bestaande uit een bodemwarmtepomp en zonnepanelen. De installatie bepaalde hier ongeveer een derde van het budget.”

Extra putten voor bodemwarmtepomp

In Kanaleneiland was er een complicerende factor voor het toepassen van de bodemwarmtepompen, vertelt hij. “We konden vanwege de hoge grondwaterstand in dit gebied niet te diep boren. Daarom was het nodig extra putten te slaan. In totaal zijn er 38 putten geslagen voor deze rij woningen. Dat was zoveel dat het nauwelijks nog op de percelen paste. Om het energieverbruik van de warmtepomp te compenseren, zijn er bovendien 213 zonnepanelen op de daken geplaatst in een oost-west-opstelling.”

 

Meer vragen particulieren over installaties

Dat het renoveren van particuliere woningen heel anders is dan de renovatie van corporatiewoningen, merkt Alliantie+ aan de vragen over de installaties. “We krijgen van bewoners heel veel vragen over van alles. Je merkt in dit project heel duidelijk dat de bewoners aan de knoppen zitten. Ze willen bijvoorbeeld precies weten hoe die warmtepompen werken. Je merkt dat het voor bewoners nog nieuwe techniek is en dat ze er huiverig voor zijn. Gelukkig kunnen we hun zorgen wegnemen en zijn de prestaties van de warmtepompen gegarandeerd.”

 

Te complex voor aannemers

De problemen die de bewoners van Eiland00 ervaren hebben met aannemers zijn exemplarisch, stelt Van Bergen. “Waarom aannemers dit soort projecten niet willen? Ze gaan liever voor makkelijke projecten. Bij particulieren renoveren is echt ‘Champions League’, want ze willen allemaal wat anders en ze hebben weinig geld. Tel daarbij op het vasthouden aan het oude bij de aannemers en je snapt waarom ze hier niet voor kiezen. Als ze al voor bestaande bouw kiezen, beginnen ze liever bij een woningcorporatie, omdat ze denken dat dat makkelijker is.”

 

Vijf miljoen woningen van particulieren

Een gebrek aan particuliere woningen die gerenoveerd moeten worden, is er in ieder geval niet, rekent Van Bergen voor. “Er zijn in Nederland 7,5 miljoen woningen, waarvan er 5 miljoen in particulier bezit zijn. Het overgrote deel van die woningen komt niet in de buurt van energieneutraal. Een gigantische markt dus. Maar we constateerden dat er weinig aannemers zijn die in dit gat willen springen, dus zijn we het met Alliantie+ zelf maar gaan doen. Tegelijkertijd proberen we aannemers die wel innovatief willen denken naar ons toe te trekken.”

Winkel met herhaalbare renovatieconcepten

We moeten Alliantie+ zien als een winkel met renovatieconcepten, legt de directeur uit. Van Bergen denkt dat met het concept 90% van de woningen aangepakt kan worden. “We hebben met BouwhulpGroep 35 jaar onderzoek gedaan naar de bestaande woningvoorraad. Toen we dat analyseerden kwamen we erachter dat er maar 9 dakfamilies, 7 gevelfamilies en 5 cascofamilies zijn. Daar hebben we ons aanbod op afgestemd, zodat we tot een IKEA-achtig pakket komen voor 90% van de woningen in Nederland. Daar is een aanbod uitgerold van kant-en-klare, herhaalbare oplossingen met voldoende keuzes en opties voor een op maat gemaakt eindproduct.”

 

Een concept, tien verschillende oplossingen

Dat een concept niet hoeft te leiden tot eenheidsworst is op Eiland00 inmiddels duidelijk zichtbaar. De gevels hebben een uniforme uitstraling, maar dat betekent niet dat ze hetzelfde zijn. “De bewoners konden zelf kiezen hoe ze de gevel ingedeeld wilden hebben met ramen en deuren. Hierdoor is een gevarieerd beeld ontstaan, dat er niet fabrieksmatig uitziet”, legt hij uit.

Eenheidsworst is sowieso niet mogelijk als je werkt met particulieren, zegt Van Bergen. “We hebben tien contracten afgesloten voor Eiland00 en dat leidt uiteindelijk tot tien verschillende oplossingen. Want hoewel het in principe allemaal om dezelfde woningen gaat, willen de mensen allemaal iets anders. De één wil bijvoorbeeld een aanbouw en de andere niet. En er is ook een bewoner die alleen de gevel en het dak afneemt. Die doet niet mee met het installatiepakket.”

Stap voor stap renoveren

Hoewel bijna alle bewoners in dit project voor het complete renovatiepakket kozen, is het volgens Van Bergen ook heel goed mogelijk om je woning stap voor stap te renoveren. “In dit geval ging het om kluswoningen die de bewoners voor een mooie prijs hebben gekocht, maar die wel echt flink gedateerd waren. Dus was het logisch om in ieder geval het dak en de gevel aan te pakken en de installaties te vervangen.”

 

Renovatie in componenten

Bewoners kunnen dus ook kiezen voor een renovatie in componenten. Daarmee onderscheidt Alliantie+ zich van andere renovatieconcepten, die meestal in één keer uitgevoerd worden. De belangrijkste reden om het stap voor stap te doen zijn de kosten, legt Van Bergen uit. “De meeste mensen hebben geen 75.000 euro op de bank staan om hun woning in één keer aan te pakken en als ze het wel hebben, geven ze het liever aan iets anders uit.”

Installatieservice extra bijkopen

Voor het renoveren van de woningen werkt Alliantie+ samen met lokale partijen, legt de directeur uit. “We zoeken echt naar partijen die het concept willen uitvoeren. In Utrecht werken we bijvoorbeeld samen met Martin Dusenka Bouw uit Soesterberg. Je moet ons concept eigenlijk zien als een boekenkast die je bij IKEA koopt. Je kunt hem zelf in elkaar zetten, maar je kunt er ook een installatieservice bij kopen. We leveren een instructie en vaste pakketjes per woning. Voor bewoners is het te hoog gegrepen, maar wie het in elkaar zet, maakt in principe niet zoveel uit.”

 

Installateur niet meer afhankelijk van aannemer

Van Bergen verwacht dat met de komst van dit soort concepten ook de rol van de installateur verandert. “Voorheen maakte een installateur de installaties en als hij een gat in het dak wilde dan vroeg hij dat aan de aannemer. Wij zorgen er in dit concept voor dat de instructie zo helder is dat de installateur zelf dat gat kan maken.”

 

Tien jaar garantie op renovatieconcept

Hoewel het concept door verschillende partijen wordt uitgevoerd blijft Alliantie+ eindverantwoordelijk. “We zijn in het proces ontwerpregisseur, bouwregisseur en we doen ook de borgen en de aftersales. Zo is er gedurende het gehele bouwproces een verantwoordelijke. We geven bovendien tien jaar garantie op het concept”, besluit hij.

 

Vakbeurs Renovatie

Ieder jaar is in de Brabanthallen in Den Bosch de beurs Renovatie. De vakbeurs richt zich op verbetering van bestaande woningen & utiliteitsgebouwen.

 

Meer lezen over renovatie en duurzaam verwarmen

Installateur spilfiguur bij verduurzaming bestaande woning

Renovatieconcept voor NOM-portiekwoning

Nul-op-de-meter-renovaties met een warmtepomp

‘Met open mind naar nul-op-de-meter’

‘CO2-emissie, daar moet het eigenlijk over gaan’

Duurzaam verwarmen kan ook in monument

Ook monumenten op termijn aardgasvrij

Cv-ketel eruit, hybride warmtepomp erin

Geen gasketel meer, maar wat dan wel

Reageer op dit artikel