partner nieuws

Nieuwe standaarden ondersteunen digitale innovatie in de bouw

digitalisering

Nieuwe standaarden ondersteunen digitale innovatie in de bouw

De sector bouw is een van de speerpunten de komende jaren voor de Britse normalisatie-organisatie BSI. “De ontwikkelingen in de bouw komen in een stroomversnelling. Daar kunnen wij goed op aansluiten”, zegt commercieel manager Eltjo Veentjer van BSI Nederland. “We willen de bouw helpen bij verbetering, zodat bedrijven slimmer en beter kunnen werken.”

Het belang van de bouw groeit voor BSI. Veentjer verwacht dat binnen een jaar of vijf zo’n twintig procent van de omzet van de BSI Group uit de sector bouw zal komen. Nu is dat nog zo’n vijf procent. Was BSI van oorsprong vooral gericht op producten en diensten, nu worden sectoren leidend. Dat biedt de mogelijkheid om meer maatwerk te bieden. “We zijn onze organisatie daarop aan het inrichten. Het gaat ons om oplossingen voor problemen die in sectoren spelen”, aldus Veentjer.

 

Informatiebeveiliging

Nu de digitalisering in de bouw oprukt, neemt het belang van informatiebeveiliging toe. In samenwerking met de bedrijfstak zelf speelt BSI daarop in met een aantal nieuwe certificeringen waarmee bedrijven meer zekerheid kunnen bieden aan hun klanten. Tijdens BuildingHolland van 17 tot en met 19 april in Amsterdam geeft BSI tekst en uitleg over de nieuwe ontwikkelingen en producten, die opgehangen zijn aan drie thema’s: BIM, Internet of Things en Smart Cities.

BAM Infra was eind vorig jaar het eerste bouwbedrijf ter wereld dat zich wist te certificeren voor het hoogste niveau van Building Information Modeling, BIM Level 2, door zowel te voldoen aan PAS 1192-2 (Ontwerp en Bouw) als PAS 1192-3 (Asset Management). Beide standaarden zijn ontwikkeld door BSI. Binnen BIM Level 2 wordt onder meer zeker gesteld dat er sprake is van samenwerking binnen de keten. Ook klanttevredenheid wordt getoetst.

 

BIM Level 2

Naarmate BIM zich verder ontwikkelt, wordt het steeds beter mogelijk om voorafgaand aan de fysieke bouw al een zeer realistisch digitaal model te krijgen van een bouwwerk en bovendien ook nog eens inzicht te hebben in de kosten tijdens de hele levenscyclus. Veentjer: “BAM heeft ons verteld dat ze voortaan twee opleveringen hebben: eerst de virtuele oplevering en pas daarna gaan ze echt bouwen.” Door op deze manier te bouwen voorkom je volgens hem dat er tijdens de fysieke bouw nog allerlei meerwerk bij komt en de projectkosten daardoor enorm oplopen. “Zodra meer bedrijven op BIM Level 2 gaan bouwen, zal dat steeds minder voorkomen.” De Britse overheid stelt BIM Level 2 inmiddels verplicht voor alle nieuwe overheidsprojecten in het Verenigd Koninkrijk.

Nu BAM Infra het certificatietraject doorlopen heeft voor BIM Level 2, volgt in de loop van dit jaar ook de rest van de BAM-organisatie. Inmiddels zijn er al meer bedrijven die interesse hebben getoond voor certificering volgens Veentjer. Janson Bridging gaat binnenkort concreet aan de slag met Level 2 en laat zich hierop door BSI toetsen. Bovenop de huidige BIM-standaarden heeft BSI er nog meer in de maak. Veentjer: “De hele BIM-familie breidt zich verder uit.” Zo komen er nieuwe normen aan voor de aspecten Ontwerp en Bouw, Asset Management, Objects en Informatieveiligheid. Hij betwist dat innovatief digitaal bouwen met BIM alleen zinvol is voor grote bedrijven. Level 2 is volgens Veentjer voor de hele bouwketen haalbaar. “Het is schaalbaar. De norm is zo geschreven dat die voor elke organisatie toepasbaar is. BAM zal de norm ook gaan uitrollen bij haar onderaannemers en ze daarbij helpen.”

 

Internet of Things en Smart Cities

Op het gebied van Internet of Things (IoT) is BSI bezig met de ontwikkeling van een specifiek Kitemark, een eigen keurmerk, dat ervoor moeten zorgen dat de data die apparaten en sensoren genereren ook op een veilige manier gebruikt kunnen worden. “Je wilt niet dat ze gehackt kunnen worden”, aldus Veentjer. Daarmee richt BSI zich onder meer op producenten van slimme thermostaten en leveranciers van toepassingen in de zorg om mensen langer thuis te kunnen laten wonen.

Smart Cities ziet BSI eveneens als een belangrijk aandachtsgebied. De toename van slimme digitale toepassingen om steden beter bereikbaar en leefbaarder te maken, vraagt om goede standaarden om ze ook veilig te maken. Daarom is BSI bezig met de ontwikkeling van een normenkader voor Smart Cities. “In pilotvorm wordt dat nu al getest in het Verenigd Koninkrijk en in het Verre Oosten”, zegt Veentjer. “We verwachten dat het in de loop van dit jaar Nederland beschikbaar komt.”

 

Wat doet BSI?

BSI is marktleider op het gebied van auditing, certificering en normontwikkeling voor bedrijven. Het Britse normalisatie-instituut, een zusterbedrijf van het Nederlandse NEN, certificeert managementsystemen zoals ISO en VCA, maar ook producten, zoals bouwmaterialen, gastoestellen, verlichting en persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij die keuringen geeft BSI niet alleen de wettelijk verplichte CE-markeringen af om aan te geven dat producten veilig zijn, maar hanteert daarbij ook een eigen kwaliteitskeurmerk: het BSI Kitemark. Zo’n Kitemark gaat nog een stapje verder dan de CE-markeringen en geeft aan of een product ook echt doet wat het zou moeten doen volgens de fabrikant. BSI is opgericht in 1901 en is inmiddels actief in zo’n 150 landen, waaronder Nederland.

bsigroup.nl

Reageer op dit artikel