partner nieuws

IFC, Excel of Exchange: 3x informatie uitwisselen in een BIM-project

digitalisering

IFC, Excel of Exchange: 3x informatie uitwisselen in een BIM-project

BIM draait om het delen van informatie met andere partijen. Partijen uit verschillende disciplines die vaak gebruik maken van verschillende applicaties. Hoe kan de vele informatie uit het BIM-model het beste worden uitgewisseld, zonder dat waardevolle informatie verloren gaat?  

Er zijn verschillende manieren om informatie uit het BIM-model uit te wisselen; het ligt er maar net aan waarvoor en voor wie de informatie bedoeld is. De ene partij heeft genoeg aan een Excellijst van bepaalde gebruikte componenten met de bijbehorende parametrische gegevens, de BIM-coördinator wil op zijn beurt graag de modellen van alle partijen ontvangen in het IFC-formaat en een modelleur wil misschien graag elementen uit AutoCAD van een collega in zijn Revit-model importeren.   

 IFC

Het bestandsformaat IFC berust op een open standaard, voorziet in een eenduidige definitie van geometrie en is platformonafhankelijk. IFC is niet bedoeld om informatie in te bewerken, maar is ideaal voor het uitwisselen van informatie, vooral wanneer partijen gebruik maken van verschillende modelleerplatforms of viewers. Binnen de IFC-exporter in Revit bijvoorbeeld is het mogelijk om via parameter mapping deze parametersets te laten verwijzen naar applicatie-specifieke parameters. Om een specifiek aantal parameters naar IFC te exporteren kan in Revit een zogenaamde User Defined Property Set worden gebruikt. Stabiplan for Revit beschikt bovendien over een IFC-export functie waarmee specifiek de Stabicad elementen naar IFC-formaat worden geëxporteerd. Zo is het dus mogelijk om specifieke gegevens transparant te delen met andere partijen.

 Excel

Als het alleen nodig is eenvoudigweg gegevens uit het BIM-model te verstrekken om te bekijken of zo mogelijk te gebruiken, is een Excel export soms ook genoeg. Het is bijvoorbeeld in Revit mogelijk om externe partijen die geen Revit gebruiken, data aan te leveren door de schedules te exporteren naar Excel. De Excel Export tool van Stabicad for Revit is in staat om van de verschillende categorieën de waardes van de beschikbare parameters van elementen in het model, de huidige view of zelfs een selectie van een databestand, te exporteren. 

 Van AutoCAD naar Revit en weer terug

Wanneer het juist wel gewenst is om de projectdata uit te wisselen en in het BIM-model te bewerken, bijvoorbeeld wanneer een modelleur een installatie uit AutoCAD in het Revit-model wil integreren, biedt Stabicad uitkomst. Dankzij de multiplatform functionaliteit kunnen engineers gemakkelijk informatie uitwisselen tussen Revit en AutoCAD. Elementen uit AutoCAD kunnen eenvoudig middels een uitwisselbestand (sxf) naar Revit worden geëxporteerd en andersom, zonder gegevensverlies. In deze Stabitip ziet u hoe u bijvoorbeeld werktuigbouwkundige schemadelen overzet van AutoCAD naar Revit:

 

 Afspraken

Welke manier het beste is om informatie uit te wisselen in een BIM-project, hangt dus af van de afspraken die gemaakt zijn. Afspraken over welke informatie van wie verlangd wordt en over waar en wanneer gegevens terug te vinden zijn. Deze afspraken staan in het BIM-protocol. Dankzij deze afspraken kunnen bedrijven kiezen voor het softwarepakket dat het beste past bij het eigen bedrijf, terwijl de informatiekloof tussen de disciplines in de bouw overbrugd wordt. En daar gaat het binnen een BIM-workflow om. Het delen van informatie waar een ander wat mee kan, om beter samen te werken en te begrijpen wat de ander doet. Om uiteindelijk samen een mooier resultaat neer te zetten. 

Reageer op dit artikel