partner nieuws

 Augmented Reality en BIM op de VSK

digitalisering

 Augmented Reality en BIM op de VSK

De focus van de VSK 2018 ligt op het steeds slimmer worden van ons vak: door alle technologische ontwikkelingen verandert het werk, de rol en de verantwoordelijkheid van de installateur. Ontdek op de VSK hoe u in kunt springen op de veranderingen in de bouw met behulp van Stabicad 11, MEPcontent, MEP apps for Revit en Trimble Field solutions. De BIM-experts van Stabiplan demonstreren alle nieuwe (reken)functionaliteit waarmee MEP engineers voorop kunnen blijven lopen in BIM.

Rioleringsberekening 

De rioleringsberekening voor Stabicad for Revit (NTR3216 2012) ondersteunt nu autorouting waardoor een systeem gegarandeerd aangesloten blijft na de herberekening. Daarnaast zijn alle Revit families verrijkt met data en komen overeen met EMCS 3.0. Ook zijn de families parametrisch gemaakt om de bestandsgrootte van de vaak toch al zware BIM-modellen te reduceren. De families bevatten nu ook allemaal, dus ook de leidingaccessoires, een complete symbolische weergave. 

Kopersopties

De nieuwste functies in Stabicad 11 versnellen het modelleren van kopersopties voor de seriematige woningbouw aanzienlijk: vergelijkbare opties kunnen nu naar andere woningen worden gekopieerd, inclusief alle bijbehorende informatie. Snel gegenereerde, unieke prefab tekeningen zijn het eindresultaat. Door slim gebruik te maken van de nieuwe Stabicad functie “Bijwerken Project Parameters” en Scope Boxes, kunnen engineers prefab coderingen samenstellen zodat alle prefab sets uniek zijn.  

 Apps for Revit 

MEP apps zijn handige instrumenten binnen Revit (plugins en add-ins) om sneller herhalende taken uit te voeren en die gekoppeld zijn met fabrikant-specifieke content. Wissel bijvoorbeeld Revit- en Excel data uit via de Stabiplan Export and Import Excel app. Of bestel snel vanuit het model met de Rexel Wholesaler Connector. Naast de apps voor Excel en Rexel zijn er steeds meer apps beschikbaar, bijvoorbeeld voor sparingen, leidingsystemen of schema’s, allemaal te downloaden via store.mepcontent.com 

Productiviteitstools 

Stabicad biedt een nieuwe manier om flexibele leidingsystemen te tekenen voor bijvoorbeeld water en cv. Met “Stabicad Flexibele Leidingen” wordt het modelleren net zo eenvoudig als tekenen met rigide, niet-flexibele, systemen. De slimme PLS-en bevatten ook Stabicad Autorouting waardoor de flexibele bochten en T-stukken automatisch geplaatst worden. Voorbeelden van andere nieuwe productiviteitsverhogende tools zijn de contextgevoelige ribbon, het roteren van elementen in de vrije ruimte en het herstellen van aansluitingen.   

Trimble 

Sinds dit jaar is Stabiplan onderdeel van de MEP divisie van Trimble, een beursgenoteerde Amerikaanse ICT-leverancier die als doel heeft de fysieke en digitale wereld met elkaar te verbinden. Daarom biedt Stabiplan, als onderdeel van Trimble, nu een breder scala aan oplossingen voor MEP engineers en aannemers aan. Voorbeelden daarvan zijn het samenwerkingsplatform Trimble Connect en Field solutions zoals 3D-laserscanners en meetapparatuur. Ook Sketch-up en Tekla behoren tot het indrukwekkende portfolio van Trimble.  

HoloLens  

Stabiplan laat bezoekers van de VSK pompen of andere installatietechnische producten in de vorm van een hologram in een installatie plaatsen met de HoloLens. Kan de wereld van de bouw en installatietechniek profiteren van Augmented Reality? Of dit de nieuwe realiteit van de dag is of toekomstmuziek, is aan de bezoekers om te ontdekken. Met de Trimble Connect HoloLens app, die ook op de stand van Stabiplan is uit te proberen, lijkt de adoptie van deze nieuwe realiteit in de bouw ieder geval veelbelovend en dichterbij dan ooit.  

 

Bezoek Stabiplan tijdens de VSK op stand 09.A008.     

Reageer op dit artikel