partner nieuws

Innovatie door Big Data en BIM bij ABB

digitalisering

Innovatie door Big Data en BIM bij ABB

“Alles draait om data tegenwoordig. Digitalisering is niet meer te stoppen” zegt Johan Kuipers, product specialist bij ABB. De producent van elektrotechnische producten ziet dat digitalisering in de installatiebranche een hot item is.

 

Als marktleider op gebied van energie- en automatiseringstechnologie is ABB constant op zoek naar nieuwe manieren om het ontwerpproces eenvoudiger te maken voor zijn klanten. “Onze klanten moeten altijd over de juiste data beschikken, goede BIM-content is hierin onmisbaar”, aldus Kuipers.

Innovatieve app

De ABB Switch Range Configurator voor Revit is een nieuwe innovatie van deze fabrikant. “Deze app is een all-in-one tool voor de BIM-modelleur om schakelseries te ontwerpen. Of het nu gaat om configuratie, ontwerp of beheer van compleet Busch-Jaeger schakelmateriaal inclusief ABB installatiedozen, deze app biedt het allemaal. Materiaallijsten zijn niet alleen voorzien van alle technische data, maar ook van transactiegegevens; onze producten kunnen zo vanuit het BIM-model door naar de groothandel. Het biedt maximale efficiëntie voor onze klanten”.

 

Tijdswinst in het beheer

Niet alleen tijdens het ontwerpproces biedt de app meer snelheid, ook in de beheer- en onderhoudsfase kan de content gebruikt worden. “Door datakoppelingen wordt gebouwbeheer een stuk eenvoudiger. Een installateur hoeft voor onderhoud van een schakelkast nog maar één keer naar de locatie, want dankzij de content in het BIM-model heeft de monteur al kunnen bekijken welke onderdelen vervangen kunnen worden. Dit brengt veel tijdswinst met zich mee”, aldus Kuipers.

ABB Switch Range Configurator, gratis te downloaden op store.mepcontent.eu

 Big data tijdperk

De introductie van de app is een volgende stap voor de fabrikant in het big data tijdperk. “Of het nu gaat om het koppelen van systemen, producten of mensen: data is overal. Het is de uitdaging deze data zo te gebruiken dat we optimaal in de behoeften van de klant voorzien.” Als product specialist is Kuipers dagelijks bezig met het vertalen van klantbehoeften naar productverbeteringen: “We merken een steeds grotere vraag naar BIM-data bij modelleurs. Nog niet zo lang geleden was het aanbieden van een simpel 3D-object genoeg, klanten koppelden hier zelf extra data aan. Tegenwoordig verwachten installateurs slimme content die direct te gebruiken is, voorzien van koppelingen naar externe systemen zoals ABB-Connect, de online productcatalogus van ABB, inclusief ETIM-classificatie”.

 

Betere gebouwen realiseren

Welke kant de BIM-ontwikkeling op gaat? Volgens Kuipers is de markt klaar voor BIM: “Iedereen wil graag aan de slag met BIM. Wel zien we dat de adoptie van BIM in de branche nog verschilt, de één is helemaal over op BIM, de ander begint net.” De oplossing ligt volgens Kuipers daarom in samenwerking en het bieden van goede tools, waar iedereen mee kan werken: “Innovaties, zoals deze BIM-tool, worden uiteindelijk gedreven door de behoefte van de klant om betere gebouwen te realiseren. Vanuit dat uitgangspunt blijven wij de samenwerking zoeken met de installateur”, sluit een optimistische Kuipers af.

Reageer op dit artikel