partner nieuws

De 5 belangrijkste verbeteringen in Revit voor MEP-engineers

digitalisering

De 5 belangrijkste verbeteringen in Revit voor MEP-engineers

De digitalisering in de bouw is volop in ontwikkeling: steeds meer partijen stappen over naar BIM. Modelleerplatform Revit ontwikkelt in hoog tempo mee.  

Jaarlijks brengt Autodesk een nieuwe versie van Revit uit, die ook nog twee major updates krijgt. Bij elke nieuwe release wordt een flinke lijst met wijzigingen gepubliceerd, die allemaal lang niet even belangrijk zijn voor iedereen. Ontdek hier de 5 handigste verbeteringen in Revit voor MEP-engineers: 

 1. Selection Box 

Hoewel hij al een tijdje in Revit zit, mag hij niet ontbreken in dit overzicht: de selection box. Deze handige productiviteitstool plaatst de section box om de elementen die u heeft geselecteerd, zodat deze duidelijk zichtbaar worden in de 3D view. Als u de tool niet in een 3D view gebruikt, wordt automatisch de “default 3D view” gebruikt. TIP: de tool werkt ook vanuit schedules! 

 2. Uitbreiding IFC-export 

 In veel projecten worden modellen uitgewisseld via het IFC-formaat. Sinds Revit 2017 is de uitgebreide IFC-exportfunctionaliteit ingebouwd en hoeft deze niet langer als losse add-in te worden geïnstalleerd. Een aantal van de belangrijkste toevoegingen: de optie om gelinkte bestanden te exporteren als losse IFC-bestanden, de optie om alleen de zichtbare elementen te exporteren en de opties om meer data in de IFC-elementen te krijgen (property sets).  

 3. Linken van Navisworks-bestanden 

 In Revit 2018 is onder de ribbon “insert – link” de knop “coordination model” toegevoegd. Met deze functie kunnen Navisworksbestanden met het formaat NWD en NWC worden gelinkt aan het Revit-model. Navisworksbestanden zijn razendsnel te koppelen en hebben nauwelijks een negatief effect op de performance. Ideaal voor een snelle coördinatie! Houdt er rekening mee dat een coordination model niet hetzelfde is als een RVT- of IFC-link. Lees hier alles over de mogelijkheden. 

 4. Schedule-verbeteringen 

 Elke ervaren BIM-modelleur is er wel eens tegenaan gelopen: het lukt niet om het schedule te maken zoals u dat wilt. Gelukkig wordt er steeds meer mogelijk in Revit op het gebied van schedules. Een aantal grote verbeteringen zien we terug in Revit 2018 en in de eerste major update Revit 2018.1. De belangrijkste verbeteringen:

  • De mogelijkheid om een schedule te maken van model groups en van RVT-     links. Het is nu ook mogelijk om een shared parameter toe te voegen aan groups, RVT- links en aan schedules. Dit zorgt er voor dat de data in het model beter benut kan worden. 
  • De mogelijkheid om schedules te organiseren in de project browser. Dit werkt met hetzelfde principe als het organiseren van views. De schedules kunt u nu bijvoorbeeld sorteren op categorie.  

 

 5. Dynamo player 

De visuele programmeertool voor Revit Dynamo groeit in populariteit. Geen verrassing, gezien de mogelijkheden van de tool. Het programmeren in Dynamo of het aanpassen van de scripts is echter niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er sinds Revit 2018 de Dynamo player. Deze tool helpt de modelleur om een vooringesteld script uit te voeren op het model. In de 2018.1 versie is deze tool uitgebreid met de mogelijkheid om de gebruiker een aantal velden te laten vullen. Zo kunt u met een script levels laten toevoegen boven een geselecteerd level, terwijl u alleen de nodige input aan het script mee hoeft te geven.  

 Heeft u zelf nog handige Revit-tips voor collega-installateurs? Laat het weten in het reactieveld hieronder!

Reageer op dit artikel