partner nieuws

Sparingen in beeld: productief samenwerken in een BIM-workflow

digitalisering

Sparingen in beeld: productief samenwerken in een BIM-workflow

Zien waar de andere partijen mee bezig zijn? Sparingen in bouwkundige elementen voor technische installaties lenen zich bij uitstek voor een BIM-workflow.

Bij het maken van sparingen zijn altijd twee partijen betrokken. Ten eerste de installatietechnische partij: deze heeft sparingen nodig om componenten van de ene ruimte naar de andere te kunnen koppelen. Ten tweede de bouwkundige of constructieve partij: deze moet de sparingen goedkeuren. De partijen zijn beide verantwoordelijk voor hun eigen aspectmodel, terwijl ze ook een gezamenlijk belang hebben bij het goed coördineren van wand- en vloersparingen.

Sparingen in beeld

Al eerder schreven we over de 4 stappen waarmee engineers sparingen effectief in hun BIM-workflow inzetten. Van het sparingsverzoek door de installateur, tot het verwerken van de sparingen door de constructeur in het eigen aspectmodel. In de onderstaande video wordt door Stabiplan uitgelegd hoe engineers eenvoudig sparingsverzoeken genereren en verwerken in zo’n workflow:

De echte bouw

Dit soort hulpmiddelen illustreert de meerwaarde van BIM. Men deelt niet alleen de modellen en informatie met elkaar, maar kan de informatie van een bouwpartner direct gebruiken om aanpassingen in het eigen aspectmodel te autoriseren en direct door te voeren. Om gezamenlijk aan een oplossing te bouwen waarin beide partijen zich kunnen vinden, al voordat de echte bouw gestart is.

Reageer op dit artikel