partner nieuws

“Als BIM-modelleur denk je altijd een paar stappen vooruit”

digitalisering

“Als BIM-modelleur denk je altijd een paar stappen vooruit”

De constructieonderdelen heten twist, backtwist, flip en trompet. Maar wie rondloopt in de OV-terminal Arnhem begrijpt ook zonder die namen wel dat het een complex gebouw is. Onderdeel is het K5 kantoor. Het nieuwe onderkomen van zorgzorgverzekeraar VGZ is qua vorm al net zo uitdagend. “Dit is geen vierkante doos” vat Chiel Mars (26) nuchter samen. Hij kan het weten. Als BIM-modelleur bij BAM Bouw & Techniek heeft hij alle werktuigbouwkundige installaties van het gebouw in 3D ontworpen. Vandaag bekijkt hij het resultaat. “We hebben de installaties op de architectonische vormen weten aan te passen. Daar ben ik hartstikke trots op!”

Terwijl er nog druk wordt gewerkt in het K5 kantoor, vertelt Chiel, via TRACÉ aan het werk bij BAM Bouw & Techniek, over een van zijn uitdagingen: het ontwerp van de luchtkanalen. Het gebouw was al casco opgeleverd, toen hij aan de 3D ontwerpen begon. “De uitsparingen voor de luchtkanalen bleken niet te kloppen. Kijk hier, veel te klein” zegt hij naar boven wijzend. “Aan de kop van het gebouw wil de huurder een conferentiezaal hebben voor 200 man. Dat vraagt om meer koeling en dus om grotere luchtkanalen. De uitdaging was vervolgens om ze mooi langs het gebogen dak in te tekenen.”

Vroeger wilde hij vuilnisman worden, vertelt hij grijzend alsof het om een jeugdzonde gaat. Zijn échte passie bleek namelijk de installatietechniek te zijn. “Ik keek als jongen op naar mijn oom die monteur was bij een installatiebedrijf bij ons in het dorp. Ik ging af en toe met hem mee en vond het prachtig hoe hij een mooie douche of wc maakte. Ik wist: dit is iets voor mij, want ik mocht graag met m’n handen bezig zijn.”

Tijdens zijn MBO-studie Middenkader Engineering werkte hij daarom al snel als monteur in de bouw. Toch besloot hij om er een opleiding Hogere Installatie Techniek aan vast te plakken. Hij koos vervolgens voor TRACÉ om de bouw verder te ontdekken. Met succes. “Ik ben van de bouwplaats naar kantoor gegaan. Via TRACÉ heb ik de kans gekregen om me van tekenaar te ontwikkelen tot BIM-modelleur. Heel iets anders dan wat ik eerst voor ogen had, maar stiekem vind ik dit veel mooier.”

Dankzij het young talent programma Installatietechniek van TRACÉ weet hij inmiddels waar zijn talent ligt. “Ik denk in oplossingen en altijd een paar stappen vooruit. Als BIM-modelleur moet je opletten of jouw installaties niet tegen bouwkundige objecten aanlopen. Zo voorkom je faalkosten.”

Zijn ontwikkeling stopt niet hier, weet Chiel. “BIM heeft de toekomst. Mijn ambitie is een meer coördinerende functie als BIM coördinator of BIM manager. Voorlopig wil ik groeien als BIM-modelleur. Omdat het vakgebied nog vrij jong is, krijg ook veel vragen van collega’s. Dat vind ik heel erg leuk; kennis overdragen zit in me.”

Reageer op dit artikel