nieuws

Slim mobiel toilet toont mogelijkheden IoT

digitalisering

Met een slim mobiel toilet demonstreren drie Brabantse technologiebedrijven de mogelijkheden van van het Internet of Things (IoT). Sentech, Kresco en Ideo gebruiken de innovatie tijdens brainstormsessies met geïnteresseerde bedrijven.

Slim mobiel toilet toont mogelijkheden IoT

Sentech is de geestelijke vader van het slimme mobiele toilet. De sensorintegrator heeft de IT-bedrijven Kresco en Ideo bij de ontwikkeling betrokken. Ze hebben nu 10 mini-toiletten in omloop. “Die gebruiken we samen met de software als showcase”, zegt business development manager Leeggangers.

Data slim toilet combineren

Bij het slimme toilet geeft een online dashboard zicht op de actuele status van elk toilet. Hoe vol zijn ze, hoe intensief worden ze gebruikt, hoe vaak gaat de deur open en dicht? Vervolgens halen de data-analisten er historische data en locaties van de toiletten en data van andere bronnen bij, bijvoorbeeld de weersverwachting, de evenementenkalender en vakantiekalenders.

Correctief, preventief en voorspellende onderhoud

Met al deze data en slimme technologieën zijn volgens de makers drie vormen van onderhoud mogelijk: correctief, preventief en voorspellend. Binnen deze vormen van onderhoud onderscheiden ze drie te automatiseren stappen: 1. Vaststellen, 2. Melden en 3. Analyse. Het systeem maakt bijvoorbeeld op basis van de vaststelling automatisch een werkorder en de planningssoftware plant de order in en stelt direct de klant op de hoogte. De servicemonteur meldt de order mobiel af. Het systeem analyseert automatisch de uitgevoerde werkzaamheden en de klant kan weer gebruik maken van het toilet.

IoT nodig om te overleven

De samenwerkende bedrijven willen met deze concrete toepassing andere bedrijven stimuleren om nieuwe mogelijkheden te ontdekken. Ze beweren zelfs dat bedrijven IoT nodig hebben om te overleven. Het gaat om “het digitaal beschikbaar maken en combineren van sensordata en andere gegevensbronnen, met als uiteindelijke doel om processen te verbeteren door extra inzicht en analyse.”

Vier componenten IoT-applicatie

Als benodigde componenten voor een IoT-applicatie noemt Leeggangers: Het IoT-apparaat zelf met sensoren, de noodzakelijke dataverbindingen, dataopslag, -verwerking en analyse en de softwareapplicatie. “Je hebt zeker vier verschillende disciplines nodig, wil je IoT kunnen uitrollen”, zegt Leeggangers. “Geen enkele MKB’er heeft die allemaal in huis. Dus moet je samenwerken om een IoT-applicatie te kunnen ontwikkelen.”

Samenwerking disciplines

Aan de slimme mobiele wc’s werkten drie partijen samen. Sentech leverde de sensortechnologie en de mini-toiletten. De draadloze communicatie tussen de sensoren en het dataplatform wordt verzorgd door Sentech en Kresco. Kresco is gespecialiseerd in dataopslag en –analyse. Kresco levert hiervoor de cloudfaciliteiten en doet een deel van de data-analyse. Voor de procesbesturing levert Ideo, specialist in planningssoftware, het platform.

Themawebsite en demo-wc

De bedrijven lanceren de innovatie op een speciale themawebsite: www.iottoilet. “Hier krijgen geïnteresseerden al een voorproefje van de werking van onze IoT-toepassing”, zegt Leeggangers. “Vervolgens kunnen ze via de website een demo aanvragen. Deze is niet bedoeld om een product te verkopen. Aan de hand van onze IoT-toepassing willen we met geïnteresseerden brainstormen over IoT-mogelijkheden voor hun werkgebied. En we willen laten zien dat samenwerking met andere bedrijven niet alleen loont, maar ook een must is.”

Lees ook: 

Monteurs aan de slag met augmented reality-bril

Scanners en robots voor de bouwplaats

Slimmer en sneller bimmen met BIM-bots

 

Reageer op dit artikel