nieuws

Ontwikkeling uniforme objectenbibliotheek naar Cadac en Itannex

digitalisering

Ontwikkeling uniforme objectenbibliotheek naar Cadac en Itannex

Ict-bedrijven Cadac Group en Itannex hebben van brancheorganisatie Uneto-VNI de opdracht ontvangen voor de eerste fase van de ontwikkeling van de zogeheten Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB).

Cadac Group en Itannex zijn leveranciers van op Autodeskprogrammatuur gebaseerde oplossingen voor de bouw- en installatiebranche. “De te ontwikkelen UOB-oplossing is primair gebaseerd op het standaard BIM-ontwerpplatform Revit, waarbij is voorzien in een open ontwikkelinterface.” Zo valt te lezen in kort nieuwsbericht op de site van Itannex. “De opgeleverde data is in een neutraal Revit-formaat én in het open IFC-formaat beschikbaar.”

 

Kies voor #openBIM

Op LinkedIN verscheen direct een reactie van Rob Roef, Open BIM program manager bij het Hongaarse bedrijf Graphisoft en eerder commercieel directeur bij Construsoft in Zevenaar en vice-voorzitter van buildingSMART Benelux: “Echt jammer dit… Lees zojuist dat Uneto-VNI opdracht heeft verstrekt voor een Uniforme Objecten Bibliotheek in een gesloten #BIM-omgeving met open output. Wat mij betreft terug naar af en opnieuw je huiswerk doen en kiezen voor #openBIM.”

 

Discussiëren over formaten

Sanders Lijbers, AEC-manager bij Autodesk kwam als eerste met een reactie: “De markt is lange tijd niet in staat gebleken om tot overeenstemming te komen tot een geschikt formaat. We mogen blij zijn dat er een duidelijke keuze is gemaakt na jaren van achterstand, waardoor we weer wat stappen vooruit kunnen zetten in plaats van eindeloos discussiëren over formaten.”

 

Revit en IFC

En Lijbers vervolgt: “Op de nu gekozen manier kan iedereen in het door hem of haar gewenste platform de data gebruiken. De opgeleverde data is in een neutraal Revit-formaat én in het open IFC-formaat beschikbaar. De wie of wat is #openBIM discussie hebben we nu wel een beetje gehad!”

 

Beperkt concurrentie

Roef reageert direct: “Blij zijn met een keuze die ik echt niet begrijp en concurrentie beperkt kan ik echter niet. Ook zal ik de #openBIM discussie niet verlaten, ook al denk jij dat we die nu wel hebben gehad. Dit maakt het juist duidelijk dat we die (openlijke) discussie nodig hebben.”

 

Uniform en uitwisselbaar

De lancering van het project Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) gebeurde al in februari 2016 door Uneto-VNI. Het zou gaan om uniforme en uitwisselbare 3d-objecten in cad-systemen, op basis van de data uit EIM-RT. Dankzij “het commitment van de grote installatiebedrijven” kon Uneto-VNI dit project op 4 februari 2016 lanceren, zo valt op haar site te lezen. Betrokken waren verder: Fedet/FME, stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie en 2BA.

 

BIM voor engineering en calculatie

De UOB zou het volgens de doelstellingen uit 2016 installatiebedrijven mogelijk maken om “intern eenduidige productdata te gebruiken voor engineering, calculatie en logistiek/bestellen. Voor de engineering komen eerst generieke objecten beschikbaar, vervolgens specifieke objecten met juiste, gevalideerde productinformatie en later zelfs fotorealistische objecten. De UOB wordt in de loop der jaren steeds vollediger. In de toekomst kunnen bedrijven modelleren met ieder product dat op de markt is.” Maar zover is het kennelijk nooit gekomen, gegeven het feit dat de opdracht nu bij Cadac en Itannex ligt.

 

Wordt vervolgd.

 

Verder Lezen

In drie stappen naar BIM

BIM nog onvoldoende ingevoerd in installatiebranche

Stabiplan overgenomen door Trimble

Reageer op dit artikel