nieuws

Otib demonstreert Hololens op VSK

digitalisering

Otib demonstreert Hololens op VSK

Kenniscentrum OTIB presenteert op de vakbeurs VSK de mogelijkheden van de Hololens.

Handig als je op locatie een hologram van een warmtepomp ziet met daarbij alle technische informatie. Ook handig als je bezig bent met een reparatie en je komt er even niet uit, en hulp op afstand kunt inroepen. De deskundige ziet één-op-één wat jij ziet. Jorn Marks van Otib, het Opleidings- en ontwikkelingsfonds voor installatiebedrijven, presenteert op de vakbeurs VSK de mixed reality bril.

 

Computer op je hoofd

Marks heeft zich op de Hololens gestort. “Het ziet er oneerbiedig gezegd uit als een skibril, maar in feite heb je een computer op je hoofd met dieptesensoren, een rgb-camera en infrarood-projectoren om het blikveld in kaart te brengen. Even voor het idee: je hebt in potentie 64 gigabyte aan informatie op je neus. De bril kan tegelijkertijd dienen als onderdeel van de veiligheidshelm, er is een speciale helm te bestellen om te verbinden aan de bril. Hij is ook door de test gekomen om te dienen als oogbescherming in de industrie in Europa en Noord-Amerika.”

 

Kwaliteit van Hololens

“Ik was sceptisch over de kwaliteit van deze Mixed Reality bril. Kan het wel wat er beloofd wordt door Microsoft? Maar ik moet zeggen, hij overtreft de verwachtingen. In feite koop je hardware, in combinatie met software. De bril is een doorontwikkeling van wat er in de game-industrie gebeurt. Kost op dit moment zo’n 5.500 euro voor bedrijven en 3.300 euro voor app-ontwikkelaars. Dat is veel geld. Ik verwacht dat de bril op de niet al te lange termijn voor een paar duizend euro te koop zal zijn.”

 

Montage van toiletopstelling

Marks benoemt het voorbeeld van een toiletopstelling. “Daarvan kun je een hologram maken. De monteur ziet met de bril op zijn hoofd precies waar hij de pot moet plaatsen. Geen ingewikkeld gedoe meer het aftekenen van de boorgaten, want die zijn in de hologram geprojecteerd. Met de bril zie je verhoudingen en afstanden terwijl er nog niets is. Dit is wel een heel basaal voorbeeld. Met de hololens kunnen we hele machines projecteren waar je omheen kunt lopen. Voor de VSK werken we samen met NVKL – onze buren op de de VSK – aan een hologram van een warmtepomp.

 

Meer informatie over de VSK vakbeurs is hier te vinden.

Direct gratis inschrijven voor de vakbeurs VSK kan hier.

Reageer op dit artikel