nieuws

Diverse koolmonoxidemelders hebben ernstig veiligheidsrisico

digitalisering

Diverse koolmonoxidemelders hebben ernstig veiligheidsrisico

Veel koolmonoxidemelders die in Nederland verkocht zijn, voldoen niet aan de veiligheidseisen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit uit een in 2016 uitgevoerd onderzoek.

Bij acht van de onderzochte melders ging het alarm niet af als er sprake is van koolmonoxide. Zes van de onderzochte CO-melders gaven geen storingssignaal als de sensor defect is, waardoor de gebruiker geen waarschuwing krijgt als er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is.

Alarm stopt niet

Bij vier van de onderzochte CO-melders stopte het alarm niet binnen een bepaalde tijd wanneer schone lucht werd aangevoerd. Bij dertien van de onderzochte CO-melders voldeden de opschriften op de CO-melder niet aan de eisen en bij vijf CO-melders was de inhoud van de meegeleverde gebruiksaanwijzing niet volledig.

Haperende koolmonoxidemelders

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht bijna alle melders die vorig jaar in Nederland te koop waren. Aanleiding voor het onderzoek waren berichten van consumenten over haperende koolmonoxidemelders en een eerder Europees onderzoek.

Ernstig veiligheidsrisico

De NVWA heeft een lijst met producenten van koolmonoxidemelders op haar website geplaatst. Consumenten kunnen daarop zien of hun melder veilig is of is teruggeroepen. De melders met een ernstig veiligheidsrisico zijn van ABUS, Blaupunkt, Brennenstuhl, Elro, König, Koolmonoxidemelder One, Koolmonoxidemelder Safe, Pentagon en Smartwares type RM336.

Gevaar van koolmonoxidevergiftiging

Op de website van de warenautoriteit wordt tevens gewaarschuwd dat leverancier Elbes Control Systems heeft geconstateerd dat enkele batches van de Elbes CO-STOP koolmonoxidemelders niet voldoende werken. Deze melders zijn in de periode van 2014 tot en met 2016 verkocht. De kans bestaat dat deze CO-melders niet of niet tijdig alarm geven bij (dodelijke) hoeveelheden koolmonoxide waardoor het gevaar dreigt van een koolmonoxidevergiftiging.

Langdurige inademing van koolmonoxide kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en in extreme gevallen tot bewusteloosheid of de dood.

Reageer op dit artikel