nieuws

Woningen in ‘vliegtuigstand’ met Iris

digitalisering

Woningen in ‘vliegtuigstand’ met Iris

Dura Vermeer claimt met Iris het eerste echt slimme woningbesturingssysteem van Nederland neer te zetten.  Met het zelflerende systeem zijn zelfs ramen op afstand open en dicht te zetten en kan de complete woning in de spaarstand worden gezet. 

Iris combineert data uit alle apparaten in huis, met informatie van camera’s, sensoren,  PV-panelen, thuisbatterijen en andere energiebronnen. Die informatie combineert het om een optimaal binnenklimaat te scheppen en zo zuinig mogelijk met energie om te gaan.

Het systeem werkt met een open protocol waardoor het volgens Sander de Zee van Dura Vermeer met veel meer apparaten en installaties kan samenwerken dan vergelijkbare domoticasystemen. Het past zich bovendien aan het gedrag van de gebruikers aan en kan worden bediend vanaf mobiele telefoons , tablets en telefoons.

De ontwikkelende aannemer heeft met diverse partijen afspraken gemaakt over deelname aan het Iris-platform. Zo kunnen er bijvoorbeeld ook ramen open en dicht worden gezet. Dat kan zelfs vanaf het vakantie-adres, terwijl het hang- en sluitwerk volgens De Zee voldoet aan de strengste eisen ten aanzien van inbraakveiligheid. Ook een strijkbout of ander apparaat dat per ongeluk aan is blijven staan geeft dat door en kan van afstand worden uitgeschakeld. Een bijzondere optie vindt De Zee ook dat met het systeem de complete woning met één druk op de knop in de spaarstand is te zetten. Dan loopt er ook geen sluipstroom, garandeert hij. “Vergelijk het met de vliegtuigstand van je mobiele telefoon.”

Demonstratiewoning

De eerste systemen worden geïnstalleerd in twee pilotwoningen in de wijk Rijswijk Buiten,  een wijk  met hoge duurzaamheidsambities.  De bouw start aan het begin van het nieuwe jaar, na de zomer verwacht  Dura Vermeer het systeem officieel in gebruik te nemen. Het systeem zal voortdurend in ontwikkeling zijn en krijgt regelmatig updates.  Eén van de twee pilotwoningen is verkocht, de ander blijft voorlopig beschikbaar als demonstratiewoning.

Reageer op dit artikel