nieuws

BIM-bibliotheek van luchtkanalen

digitalisering

De branchevereniging voor leveranciers van luchtkanalen Luka heeft een eigen BIM-bibliotheek gerealiseerd. Daarin zijn alle kanaaldelen en instortkanalen gemodelleerd.

BIM-bibliotheek van luchtkanalen

Op 1 mei van dit jaar is het geheel gelanceerd. “We lopen hier echt mee voorop”, zegt initiatiefnemer en projectleider Herman Legtenberg. Alle rechthoekige en ronde kanaaldelen, en instortkanalen zijn gemodelleerd, inclusief de vormdelen, zowel in gegalvaniseerde, aluminium of RVS uitvoering.

Kwaliteitshandboek

Veel onderwerpen en kanaalspecificaties uit het kwaliteitshandboek van de branchevereniging zijn opgenomen in de Luka BIM-modellen. Het gaat dan om criteria als plaatkwaliteit, plaatdiktes, standaardafmetingen en de dichtheidsklasse Luka C.

Opppervlakteberekeningg

Ook de oppervlakteberekening volgens de Luka-methode is verwerkt in alle modellen, waarbij ook de gewichten nauwkeurig worden berekend. Zelfs de gewichten van de flenzen worden hierbij meegenomen. Met deze BIM-bibliotheek is heel snel uit te rekenen hoeveel m2 het totale kanaalwerk beslaat aan ventilatiesystemen.

ETIM

De Luka BIM-bibliotheek is ook afgestemd op ETIM, het Europees Technisch Informatie Model. Darnaast heeft er afstemming plaatsgevonden met 3 toonaangevende CAD-leveranciers op het gebied van BIM.

Gratis gebruik

Iedereen kan gratis gebruik maken van de BIM-bibliotheek met Revit-families (Revit 2014 en 2015), voorzien van kanalenfiguraties, tags en materiaalstaten. Herman Legtenberg: “De Lukaleden kunnen de modellen zelf inladen voor eigen gebruik. Daarmee kunnen ze veel sneller en beter de status realiseren van As Designed (van de adviseur), naar de praktijk (As Build) en daarmee heel veel praktijkproblemen al bij voorbaat oplossen. Wat kostenbesparend en kwaliteitsverhogend werkt.”

Reageer op dit artikel