Ventilatiesysteem perfect geïntegreerd in strakke villa

In het strakke ontwerp van een moderne villa in het Belgische Lembeke was geen plaats voor raamventilatieroosters om het binnenshuis te voorzien van voldoende verse lucht. Dus kwam installateur (en Renson-ambassadeur) Cedric Plaetinck met de Endura Delta op de proppen.

Hoewel installateur Cedric Plaetinck zowel ervaring heeft met de Healthbox (mechanische afvoer van vervuilde binnenlucht gecombineerd met natuurlijke toevoer van verse lucht) als de Endura Delta van Renson, was het hier al vanaf de eerste pennenstreek duidelijk dat die laatste het als wtw-systeem zou halen. De opdrachtgevers wilden namelijk geen raamventilatieroosters in de gevel. En dus viel de keuze op de 450 m³/u variant van het vraaggestuurde balansventilatiesysteem. Daarvan zijn de debieten zodanig regelbaar, dat ze aan de specifieke omstandigheden van elk project kunnen worden aangepast. Dankzij de CO2-, VOC- en vochtsensoren wordt het ventilatieniveau bovendien enkel opgetrokken wanneer echt nodig.

Vanaf het eerste ontwerp

Toch is het met dit soort balansventilatiesystemen volgens Cedric Plaetinck vooral zaak om ruim van te voren rekening te houden met de impact ervan op het ontwerp. Niet alleen de unit met warmtewisselaar moet worden ingebouwd, ook het dubbele kanalennet, voor toevoer en extractie, moet netjes kunnen worden weggewerkt achter stijlmuren en verlaagde plafonds. Cedric Plaetinck: “Hier is dat prima verlopen, met kanalen weggewerkt in het plafond en in het hellingsbeton van het platte dak én met het toestel in een ruime kast in de wasplaats.”

Installatiegemak & energiezuinigheid

Op technisch vlak heeft Plaetinck niets dan lof over de Endura Delta. “De aansluitingen op de unit hebben een standaard diameter van 180 millimeter. Dat is ruim voldoende om op basis van de lengte van de kanalen te vervallen tot het debiet dat je uiteindelijk nodig hebt. Bovendien kan je dankzij de app als installateur het toestel zodanig instellen dat het ’s nachts niet boven een bepaald debiet of percentage mag gaan.” Op die manier vermijd je niet alleen geluidshinder op ongewenste momenten, maar scoort de installatie ook hoog op energiezuinigheid.

Belang van correct onderhoud

Een wtw-ventilatiesysteem mag nog zo perfect geplaatst zijn, als het niet correct en regelmatig wordt onderhouden, draagt het niet bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat. “Dat is ook waarom ik – naast uitleg aan de bewoner over bediening van de ventilatie via de app – ook het belang van dat onderhoud en het vervangen van de filters benadruk”, besluit Cedric Plaetinck.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Renson.